Jurnal TV și Publika TV, sancționate de CCA
-
13 Noiembrie 2015 17:02
Două posturi de televiziune – Jurnal TV și Publika TV, au fost sancționate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru comiterea derogărilor la reflectarea protestelor din ultima perioadă din capitală.
CCA a monitorizat 14 posturi de televiziune la capitolul reflectării protestelor, organizate de Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Politic „Partidul Nostru”, transmite IPN.
Posturile de televiziune au fost monitorizate în perioada 6-27 septembrie. Potrivit raportului, în această perioadă au fost difuzate 506 subiecte ce au vizat direct sau indirect protestele Platformei DA și 46 de subiecte - protestele PSRM și PPPN.
În perioada de raportare s-au observat cele mai multe și mai grave derogări ca fiind comise de posturile Jurnal TV și Publika TV. Aceste posturi au difuzat materiale despre protestele Platformei DA, cu caracter conflictual, fără a prezenta a doua opinie. Fiindcă Publika TV nu are la activ nicio sancțiune, cele aplicate anterior fiind contestate în instanța de judecată și, respectiv, suspendate, CCA i-a putut aplica avertizare. În raport cu postul Jurnal TV s-a aplicat amendă maximă de 5400 de lei, chiar dacă unii membri CCA propuneau tot avertizare. Acest post TV a mai fost anterior avertizat pentru derogări similare.
În perioada de raport, postul public Moldova 1 a mediatizat protestele în general neconflictual și echidistant. Protestele DA au fost reflectate în proporție de 89%, iar cele organizate de PSRM/PPPN - 11%.
Olga Guțuțui, membră CCA, a spus în cadrul ședinței că radiodifuzorii monitorizați pot fi împărțiți în 3 categorii – cei care nu au încălcat și au vrut să reflecte echidistant și corect protestele; radiodifuzorii care, probabil, nu din intenție rea au comis câteva derogări la capitolul pluralism de surse; și cei care încalcă cu bună știință și dezinformează. Membra CCA a sugerat radiodifuzorilor care comit derogări grave să ia exemplu de la cei care demonstrează că se dorește un jurnalism de calitate.
Dinu Ciocan, președintele CCA, făcând un total al raportului, a menționat că evenimentele respective au fost reflectate masiv, au fost acordat zeci de ore de emisie, ceea ce este foarte bine, dar au fost comise derogări și aceasta este cel mai grav. Potrivit lui, derogarea cea mai gravă este prezentarea informației fără a se asigura pluralismul de surse.