JURNAL DE EMIGRANT- ”Locul de muncă e bine plătit, dar tot ceea ce e legat de suflet îți lipsește”. Viața departe de casă și care este cea mai mare problemă a R.Moldova în opinia lui Victor Mihai, un tânăr student la Londra (FOTO/AUDIO)

  • 29 Noiembrie 2020 11:19
0%
00:00:00
00:00:00

”Am plecat în urmă cu trei ani, după ce am absolvit universitatea în Republica Moldova- Facultatea de Științe Politice și Relații Internaționale. Nu m-am regăsit în câmpul muncii acasă unde instituțiile de stat erau politizate și ofereau un salariu foarte mic. Atunci am decis să plec în Marea Britanie, în căutarea unui viitor mai bun, să încep viața de la zero.

 Decizia am luat-o foarte ușor. Am depus atât de mult efort să termin facultatea iar atitudinea din partea statului a fost de parcă nu avea nevoie de mine. Vedeam cum colegi de ai mei, mai slab peregătiți, reușeau să obțină locuri de muncă în instituții prestigioase, cum ar fi Ministerul de Externe, prin cunoștințe, cumătrism. Acest lucru m-a supărat foarte tare, așa încât am decis foarte ușor să plec. Dar când am ajuns aici, practic primul an mă culcam și mă trezeam în fiecare zi cu gândul de a reveni cât mai curând acasă. Totuși, în Marea Britanie este un alt mod de gândire, nu cunoști prea multă lume, te simți singur. Locul de muncă, da, e bine plătit, îți permiți de toate, dar totuși, tot ceea ce e legat de suflet, îți lipsește. Chiar și acum, la trei ani după ce m-am mutat, simt că îmi lipsește orașul în care am crescut, îmi lipsesc bucatele, mi-e dor să vorbesc în limba maternă”.

 Este povestea lui Victor Mihai, un tânăr originar din Chișinău, în prezent student la Anglia Ruskin University din Londra.  L-am întâlnit la una din secțiile de votare deschise în capitala Marii Britanii, în primul tur al alegerilor prezidențiale.

”Sunt foarte pasionat de teatru. În Marea Britanie însă nu merg cu aceeași plăcere cu care mergeam la teatru în Republica Moldova. Este în altă limbă, nu simt aceleași emoții.

Cu Victor, implicat în foarte multe activități extra-universitare în perioada studenției făcute la Chișinău, am discutat despre pasiuni, despre provocările pe care le presupune viața în străinătate, despre cum se vede Moldova din afară și lecțiile pe care le-a învățat în străinătate.

JURNAL DE EMIGRANT- ”Locul de muncă e bine plătit, dar tot ceea ce e legat de suflet îți lipsește”.  Viața departe de casă și care este cea mai mare problemă a R.Moldova în opinia lui Victor Mihai, un tânăr student la Londra (FOTO/AUDIO)

Victor este de părere că Republica Moldova are oameni foarte capabili, statul este însă unul disfuncțional, iar cea mai gravă problemă a țării noastre este corupția.

”Intituțiile precum procuratura, CNA-ul, SIS-ul -toate sunt politizate. Noi nu avem putere Legislativă, Executivă și Judecătorească. Am văzut cum judecătorii au fost controlați de Plahotniuc, în prezent aceeași judecători sunt controlați de Dodon. Vedem cu oamenii sunt împușcați în plină stradă în Republica Moldova iar criminalii sunt în libertate.  Șor este fugar, Plahotniuc este fugar. Cât timp nu avem justiție în țară politicienii se vor folosi de acest lucru. Numele lor se schimbă, dar schemele rămân. Cât timp nu vom avea justiție, țara nu va prospera”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău