JURNAL DE EMIGRANT | Diaspora iese la vot (AUDIO)

  • 01 Noiembrie 2020 12:57
0%
00:00:00
00:00:00

1 noiembrie este o zi importantă pentru cetățenii Republicii Moldova din țară dar și pentru foarte mulți cei plecați în căutarea unei vieți mai bune peste hotarele ei. E o zi în care suntem chemați, din nou, la urne în speranța că acest scrutin electoral va aduce în sfârșit schimbarea în bine în Republica Moldova pe care o așteptăm de atâta amar de vreme.

Potrivit lui Iurie Cojocaru, unul din liderii diasporei în Marea Britanie și administratorul celei mai mari comunități online a basarabenilor stabiliți în Regatul Unit, ca urmare a experiențelor de la alegerile anterioare când foarte multă lume nu a reușit să își exercite votul, cele șapte secții de votare deschise în Marea Britanie ar fi insuficente raportate la numărul cetățenilor basarabeni stabiliți în această țară.

JURNAL DE EMIGRANT | Diaspora iese la vot (AUDIO)

“Dar noi de aceea mergem la urne, pentru că ne dorim condiții mai bune de vot peste hotare, ne dorim o țară în care noi să vrem să ne întoarcem pentru copiii noștri, pentru ca tinerii care sunt acum în Republica Moldova să aibă o țară din care să nu dorească să plece. “

Amintim că votul în străinătate se poate exercita în baza următoarelor acte: buletinul de identitate valabil împreună cu fișa de însoțire; pașaportul valabil sau cu termenul de valabilitate expirat sau livretul de marinar.
De reținut este că se poate vota doar în baza actelor emise de autoritățile din Republica Moldova, nu și în baza pașaportului sau buletinului emis în România. Totodată ,nu se poate voa în baza pozelor actelor de identitate. Acestea trebuie să fie prezentate fizic.

Pentru că alegerile prezidențiiale se desfășoară în condiții de pandemnie, în vederea evitării răspândirii virusului autoritățile recomandă atunci când mergem la vot sau așteptăm să ne exercităm acest drept, purtarea obligatorie a măștilor de protecție, păstrarea distanței sociale de 1.5-2 metri și folosirea unui pix personal pentru a semna în registru.

Peste jumătate de milion de cetățățeni ai Republicii Moldova stabiliți în străinătate vor putea astăzi să își exercite votul în baza buletinelor repartizate de către autorități la cele 139 de secții de votare deschise în afara țării.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău