Juristul PSRM: Socialiștii vor veni la întâlnirea cu blocul ACUM și aceste două formațiuni vor găsi un numitor comun

  • 09 Aprilie 2019 09:22
Juristul PSRM: Socialiștii vor veni la întâlnirea cu blocul ACUM și aceste două formațiuni vor găsi un numitor comun

Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, spune că nu crede că PSRM va refuza invitația de a se întâlni lansată de blocul ACUM. Întrebarea este dacă socialiștii vor fi gata pentru marți, ora 11.00, pentru această întâlnire sau ea va avea loc miercuri sau joi, spune juristul, transmite IPN.

„Când blocul ACUM a fost la Președinție, atunci președintele Igor Dodon a vorbit despre un pachet suplimentar de proiecte de legi pentru deoligarhizarea Republicii Moldova. În această situație, mă întreb dacă PSRM deja are pregătit acest proiect și propunerile lor”, a menționat Fadei Nagacevschi. Juristul spune că este optimist nu doar că PSRM va veni la întâlnirea cu blocul ACUM, dar și că aceste două formațiuni vor găsi un numitor comun și vor începe cât de curând să lucreze „pentru binele țării”. În contextul în care se vorbește despre o lipsă de încredere existentă între PSRM și ACUM, Fadei Nagacevschi spune că în politică nu trebuie să existe încredere absolută între partide, dar lucrurile trebuie să se bazeze pe anumite strategii.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari spune că propunerea blocului ACUM este foarte clară și punctuală și se referă la „deoligarhizarea țării”. „Vom vedea care este linia de gândire a socialiștilor”, spune parlamentarul. În opinia lui, dacă PSRM va răspunde invitației blocului ACUM, acesta va fi primul pas, iar următorul pas va fi cu ce vor veni socialiștii și în jurul căror principii se vor purta discuțiile.

Totodată, politicianul spune că nu ar exista o încredere între blocul ACUM și PSRM. „Istoria relațiilor noastre, în special după anul 2016 când s-a spus una și s-a făcut altceva de către socialiști, nu a inspirat încredere. Dar eu cred că acum este așa o situație, dacă noi avem simțul responsabilității față de țară, dacă pentru noi contează ceea ce am promis alegătorilor, atunci încrederea poate cumva restabilită”, spune Alexandru Slusari.

Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Mihai Popșoi spune că între cele două formațiuni este puțină încredere. În opinia lui, totuși, trebuie pus în prim plan „interesul cetățeanului”. Politicianul spune că încrederea poate fi restabilită cu pași mici, iar dacă PSRM va accepta invitația blocului ACUM la discuții, atunci se va face un pas mic, dar semnificativ în acest sens.

Președintele ADEPT, Igor Boțan, spune că nu crede într-o coaliție formată din PSRM și blocul ACUM, dar ar putea avea loc un acord de lungă durată. „Nici bloc, nici coaliție, nici alianță, dar un acord de lungă durată. O coaliție situativă nu va rezolva nimic, dar un dialog responsabil și un acord forțat de lungă durată ar putea avea loc”, spune Igor Boțan. Acest acord ar însemna inclusiv votarea președintelui Parlamentului și șefului Guvernului. În plus, acest acord ar însemna ca, pas cu pas, să fie eliberate instituțiile statului, fără a fi încălcată legea.

Luni, 8 aprilie, Blocul Politic ACUM DA PAS a invitat fracțiunea parlamentară a PSRM la discuții publice pentru a discuta despre tergiversarea procesului de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului, „proces care blochează discutarea și adoptarea legilor necesare pentru eliberarea statului din captivitatea sistemului oligarhic”. Invitația este pentru marți, 9 aprilie, ora 11.00, sau în altă zi și oră convenite de comun acord, în sala de conferințe a Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău