Juncker îi critică pe cei care refuză vaccinarea, spunând că "se joacă cu focul"

  • 12 Septembrie 2019 13:13
Juncker îi critică pe cei care refuză vaccinarea, spunând că

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a criticat joi pe care "care se joacă cu focul" refuzând vaccinarea, în cadrul primului "summit mondial" organizat la Bruxelles împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe fondul recrudescenței cazurilor de boli precum rujeola, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"În contextul în care în unele părți ale lumii mor oameni din lipsă de vaccinuri, aici există persoane care riscă viața lor și a altora refuzându-le. Unii nu joacă jocul prevenției și se joacă cu focul", și-a exprimat Juncker regretul în deschiderea summitului.

UE și OMS au decis să organizeze împreună această întâlnire între lumea politică, societatea civilă, experți în domeniul sănătății și chiar reprezentanți ai rețelelor de socializare pe fondul îngrijorării tot mai mari față de înmulțirea cazurilor de boli despre care s-a crezut că pot fi eradicate datorită vaccinurilor, în special rujeola.

În lume, aproape de trei ori mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrare în primul semestru din 2019 comparativ cu întregul an 2018.

"În Europa, numărul deceselor legate de rujeolă a crescut de șase ori între 2016 și 2018. Iar aceste cazuri vizează în principal persoane nevaccinate. De ce? Pentru că numeroși europeni sunt suspicioși în privința vaccinurilor: 38% dintre ei cred că ele cauzează bolile împotriva cărora ele sunt menite să îi protejeze", a subliniat Jean-Claude Juncker, acuzând această "neîncredere stupidă".

"Minciunile privind vaccinarea se răspândesc în țările dezvoltate din Europa, în SUA, în Canada și în alte părți, dar și în țări mai puțin dezvoltate precum Pakistan și Republica Democrată Congo, ceea ce compromite lupta împotriva poliomelitei, împotriva Ebola și a altor boli care ar putea fi evitate datorită vaccinurilor", a explicat la rândul său Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, prezent de asemenea la Bruxelles.

Comisia Europeană și OMS lucrează în special cu platformele digitale și rețelele de socializare în încercarea de a contracara campaniile de dezinformare.

"Recentele anunțuri făcute de Pinterest și Facebook conform cărora vor să îi dirijeze pe utilizatori spre informații exacte și fiabile asupra vaccinurilor sunt binevenite, un bun început. Însă este nevoie de mai mult, așa că sperăm că vor face mai mult", a adăugat doctorul Ghebreyesus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău