Jumătate din dozele de vaccin AstraZeneca furnizate UE nu vor fi produse în spațiul comunitar

  • 24 Februarie 2021 09:58
Jumătate din dozele de vaccin AstraZeneca furnizate UE nu vor fi produse în spațiul comunitar

Grupul farmaceutic AstraZeneca a informat marți că nu va putea fabrica în Uniunea Europeană decât jumătate din dozele de vaccin COVID-19 pe care le va furniza statelor membre UE în al doilea semestru al acestui an, și că va produce în altă parte dozele promise europenilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

UE și-a propus ca țintă vaccinarea a 70% din populația adultă până la finele verii însă are probleme în a primi dozele promise de companiile farmaceutice. În prezent, blocul comunitar încearcă să își extindă rezerva de vaccinuri, care conform contractelor încheiate până acum cu șase producători de medicamente se ridică la aproape 2,3 miliarde de doze.

AstraZeneca "lucrează la creșterea productivității lanțului său logistic din UE și va utiliza capacitățile sale mondiale pentru a putea asigura livrarea a 180 de milioane de doze către UE în al doilea semestru", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului britanico-suedez. "Aproximativ jumătate din volumul așteptat ar urma să provină de la lanțul logistic din UE" iar restul va proveni din rețeaua internațională a firmei, a precizat purtătorul de cuvânt.

Acest anunț intervine după o controversă cu privire la livrările de vaccin COVID-19 produs de AstraZeneca-Oxford și care trebuiau să ajungă în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an, controversă care a provocat tensiuni între UE și grupul farmaceutic.

La finele lunii ianuarie, înaintate ca vaccinul său să fie aprobat pentru utilizare în UE, compania farmaceutică a provocat nemulțumiri în rândul liderilor europeni prin anunțul că nu va putea să își respecte obiectivul de a livra 400 milioane de doze de vaccin Uniunii, din cauza mijloacelor de producție insuficiente din UE. Afacerea a provocat tensiuni diplomatice între Bruxelles și Marea Britanie, care de la 1 ianaurie 2021 a părăsit definitiv blocul comunitar. Bruxellesul a acuzat AstraZeneca de faptul că acordă Marii Britanii un tratament preferențial, în detrimentul UE.

Guvernul britanic a imunizat mai multe milioane de persoane cu vaccinul AstraZeneca începând de la sfârșitul anului trecut. Însă compania farmaceutică nu a început să livreze vaccinuri către UE decât la începutul lunii februarie 2021, după ce autoritatea europeană de reglementare a emis recomandarea de utilizare a acestui vaccin.

La mijlocul acestei luni, Reuters a informat că AstraZeneca s-a oferit ca, pentru a accelera livrările către blocul comunitar, să furnizeze doze din vaccinul său produse în afara Europei. Unul dintre posibilii producători ar fi Serum Institute of India (SII). De asemenea, AstraZeneca a menționat și o fabrică de medicamente din SUA drept un posibil furnizor de vaccinuri pentru UE.

Livrarea de doze de vaccin produse în afara UE va trebui însă să fie aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău