Julian Assange ar putea solicita azil în Franța, anunță avocatul său francez

  • 21 Februarie 2020 12:28
Julian Assange ar putea solicita azil în Franța, anunță avocatul său francez

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, aflat în detenție în Marea Britanie și a cărui extrădare a fost cerută de SUA, ar putea solicita azil în Franța, a anunțat vineri avocatul său Eric Dupond-Moretti, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Dupond-Moretti a declarat pentru postul de radio Europe-1 că avocații lui Assange vor lua legătura cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a-i prezenta cazul, în vederea obținerii azilului în Franța.

Julian Assange (48 de ani) a afirmat că cel mai mic dintre copiii săi și mama acestuia sunt francezi. Avocații au menționat că cererea de azil ''nu este o solicitare obișnuită'' întrucât Assange nu se află pe teritoriul francez.

Avocatul Eric Dupond-Moretti a adăugat că cererea de azil se va baza pe motive de sănătate și umanitare, susținând că Julian Assange prezintă semne de ''tortură psihologică''.

''Articolul 53 al Constituției noastre permite Franței să ofere refugiu unui om care este amenințat din motive privind libertatea sa de exprimare'', a explicat avocatul francez.

O cerere de azil în Franța depusă în 2015 de către Julian Assange a fost respinsă.

SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de 18 fapte, printre care conspirație în vederea accesului ilegal la informații păstrate în calculatoare guvernamentale și încălcarea legii spionajului. Avocații săi se tem că el ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare dacă ar fi găsit vinovat în SUA.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie 2019 la Londra după ce Ecuadorul i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape șapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La 1 mai anul trecut, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate referitoare la o cerere anterioară de extrădare, depusă de Suedia. În prezent, Assange se află în detenție la Londra, iar săptămâna viitoare, judecătoarei britanice Vanessa Baraitser i se vor prezenta argumentele pro și contra extrădării fondatorului WikiLeaks în SUA. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău