Judecătoriile vor trebui să raporteze câte comunicate de presă au publicat lunar. Ce prevede noua Strategie pentru asigurare independenței și integrității sectorului justiției la capitolul transparență

  • 15 August 10:14
Judecătoriile vor trebui să raporteze câte comunicate de presă au publicat lunar. Ce prevede noua Strategie pentru asigurare independenței și integrității sectorului justiției la capitolul transparență

Pentru a majora gradul de transparență și încrederea în justiție, autoritățile au decis să înceapă cu îmbunătățirea comunicării actorilor din sectorul justiției prin implementarea strategiilor de comunicare și respectare a principiilor comune de comunicare. Mai exact, fiecare instanță de judecată va avea o strategie de comunicare, iar ca indicator de realizare a acțiunii va fi numărul lunar de comunicate de presă difuzate de fiecare instanță.

Potrivit Bizlaw.md, aceste măsuri sunt prevăzute în noua Strategie pentru asigurare independenței și integrității sectorului justiției 2021-2024, care a fost transmisă Cabinetului de miniștri pentru examinare. 

Totodată, vor fi create centre de informare în incinta instanțelor cu sarcina direcționării corecte a justițiabililor, oferirii răspunsurilor la întrebări de orientare sau de procedură. Astfel de centre au fost, deja, pilotate în perioada 2018-2019 în cadrul instanțelor de apel. Pe viitor, în activitatea centrelor ar putea fi atrași și studenții facultăților de drept și alți voluntari.

Pe parcursul următorilor ani vor fi organizate, de asemenea, campanii de informare, educare și conștientizare a populației, în special a grupurilor vulnerabile, cu privire la dreptul la asistență juridică și modalitățile concrete de accesare a acestor servicii.

O altă măsură stabilită în Strategie este crearea unei noi pagini web pentru Procuratura Generale și a paginilor web a procuraturilor specializate. Totodată, pe site-ul Consiliului Superior al Procuroruilor urmează să fie publicate toate hotărârile adoptate de organele din compenența acestuia.

Rezultatele acțiunilor întreprinse vor fi evaluate prin intermediul sodajelor efectuate, o dată în trei ani, cu participarea reprezentanților sistemului judecătoresc și al procuraturii, al reprezentanților profesiilor juridice conexe justiție și al justițiabililor.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,5 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
19
Mon
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău