Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii să conteste legea prin care li se majorează vârsta de pensionare

  • 19 Octombrie 2021 17:10
Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii să conteste legea prin care li se majorează vârsta de pensionare

Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii să conteste la Curtea Constituțională legea prin care li se majorează vârsta de pensionare, de la 50 la 63 de ani. O adresare către CSM a fost semnată de peste 270 de magistrați din toate instanțele de fond, de la Curtea de Apel Comrat, Curtea de Apel Cahul și Curtea de Apel Chișinău.

Magistrații mai solicită Consiliului Superior al Magistraturii, ca organ de autoadministrare a puterii judecătorești, să sesizeze și organele internaționale de specialitate în vederea emiterii unei opinii („amicus curiae”) cu privire la neconstituționalitatea legii contestate, prin care se reduc garanțiile sociale ale judecătorilor, după cum se arată în adresare.

Legea cu privire la statutul judecătorului a fost modificată în decembrie 2020 și a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 și prevede majorarea treptată a vârstei de pensionare. Potrivit modificărilor, de la 1 iulie 2021, vârsta de pensionare pentru judecători se stabilește la 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, și va crește în fiecare an cu 6 luni, până la atingerea vârstei de pensionare de 63 de ani, în 2046.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău