Judecătorii din R.Moldova și România, solidari cu cei din Polonia

  • 10 Ianuarie 15:58
Judecătorii din R.Moldova și România, solidari cu cei din Polonia

Judecătorii din Republica Moldova s-au solidarizat cu colegii lor din Polonia. Magistrații Judecătoriei Centru s-au fotografiat ținând în mână mesaje de susținere pentru judecătorii din Polonia, chiar în fața sediului instanței.

Și în România, zeci de magistrați și avocați au protestat în fața judecătoriilor pentru câteva minute. Sâmbătă, la ora 15:00, mai mulți judecători români vor merge la Varșovia unde vor participa la o acțiune de protest.

„Judecătorii polonezi vor face un marș de protest pe 11 ianuarie. Lor li se vor alătura colegi din toată Europa. Îmbrăcați în robe, ei vor merge de la Curtea Supremă la Palatul Parlamentului din Varșovia. Ei sunt nemulțumiți de legile recente prin care au fost demiși președinții de instanțe și prin care au fost obligați să se pensioneze; de procedurile prin care sunt urmăriți disciplinar și de campaniile media agresive împotriva lor”, a scris judecătorul român Cristi Danileț, citat de adevarul.ro.

Un apel semnat de preşedintele Consiliului Naţional al Asociaţiei Judecătorilor din Polonia, Krystian Markiewicz, arată că decembrie 2019 a adus noi provocări pentru judecătorii polonezi.

Sunt cele mai dificile provocări din întreaga istorie a sistemului judiciar de după 1989. Acestea sunt: intensa activitate a comisiei de disciplină cu privire la judecători, aducând acuzaţii disciplinare în legătură cu procedura de emitere a unor hotărârii judecătoreşti sau chiar cu privire la soluţia pronunţată, campanie tot mai extinsă de calomniere a judecătorilor, atacuri fără precedent ale reprezentanţilor executivului împotriva preşedintelui și a judecătorilor Curţii Supreme, care se ocupă de problemele legate de punerea în aplicare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 19 noiembrie 2019, şi, nu în ultimul rând, modificări rapide a Legii privind sistemul instanţelor comune, respectiv Legii Curţii Supreme şi altor acte. Toate acestea se adaugă unui sistem de presiune care se face asupra sistemului judiciar, nevăzut şi de neimaginat în cercul statelor civilizate şi ne îndepărtează nemilos de civilizaţia vest-europeană.”, se menționează în apel, potrivit digi24.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chişinău
3,65 °C
cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:2,6 m/s
Mon
6 °C
Tue
7 °C
Wed
6 °C
Thu
6 °C
Fri
4 °C

Curs oficial BNM 17 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1655 -0.0623
USD 17.6844 -0.0200
RON 4.0185 -0.0169
UAH 0.7227 -0.0010
RUB 0.2783 0.0002
Arhivă Radio Chișinău