Judecătorii CSJ au amânat a cincea oară luarea unei decizii în dosarul „Guguță”

  • 27 Aprilie 2017 10:21
Judecătorii CSJ au amânat a cincea oară luarea unei decizii în dosarul „Guguță”

Colegiul Civil, Comercial și Contencios al Curții Supreme de Justiție a decis să amâne din nou, pentru 14 iunie, luarea unei decizii în dosarul Finpar Invest împotriva Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, dar și Consiliului municipal Chișinău, prin care firma afiliată democratului Vlad Plahotniuc ar putea obține dreptul să ridice un hotel pe locul unde se află cafeneaua „Guguță”.

Magistrații CSJ au amânat deja de cinci ori luarea unei decizii în acest dosar, scrie anticoruptie.md.

Anterior, în luna aprilie 2016, Cur­tea de Apel Chi­și­nău a anu­lat deci­zia Jude­că­to­riei sectorului Cen­tru prin care fir­ma Fin­par Invest putea să con­stru­iască hotelul. Totodată, atunci instanța a menți­nut interdicția de privatizare a terenului afe­rent.

Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 15 etaje în centrul Chișinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015. Magistrații interziceau însă privatizarea terenului din Parcul „Ștefan cel Mare”, unde este amplasată cafeneaua „Guguță”. Subiectul a provocat reacții aprinse în societate, mai mulți activiști protestând împotriva deciziei. Hotărârea primei instanțe a fost ata­cată de repre­zen­tanții Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­și­nău (CMC) și ai Agenției de Inspec­tare și Res­ta­u­rare a Monu­men­te­lor.

Cafeneaua „Guguță” a intrat în pose­sia fir­mei Fin­par Invest în 2009, în urma unei tranzacții dubioase. Și atunci CMC a încercat să-și întoarcă pro­pri­e­ta­tea și a cerut instanței de jude­cată anu­la­rea con­trac­te­lor de vânzare-cumpărare.

Anterior, într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, reporterii scriau că Finpar Invest, firmă cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și care deține mai multe terenuri și clădiri în Chișinău, este afiliată controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Pe lângă faptul că are adresa pe bd. Ștefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrat și SRL-ul ce deține hotelul Nobil, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparține, Finpar Invest deține și terenul pe care este construit hotelul de cinci stele din centrul Chișinăului. Totodată, compania este și proprietara a trei apartamente din blocul din centrul Capitalei în care locuiește familia Plahotniuc. În 2012, ziarul Adevărul scria că această firmă a organizat un concurs pentru selectarea unei firme care să execute lucrările de construcție a Complexului din str. Ghioceilor, unde activează televiziunile lui Plahotniuc: Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
28
Cer fragmentat
Umiditate:34 %
Vint:3,1 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
18
Sun
20

Curs oficial BNM 12 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5131 0.0706
USD 16.5477 -0.0041
RON 4.0364 0.0157
UAH 0.5999 0.0001
RUB 0.2273 0.0028
Arhivă Radio Chișinău