Judecătorii condamnați penal vor fi lipsiți de pensia specială

  • 29 Iulie 2022 12:38
Judecătorii condamnați penal vor fi lipsiți de pensia specială

În cazul în care un judecător este cercetat penal pentru comiterea infracțiunilor legate de atribuțiile de serviciu sau care prejudiciază imaginea justiției, plata indemnizației unice de concediere va fi suspendată până le emiterea unei sentințe irevocabile. Magistrații condamnați penal pentru infracțiuni admise în timpul mandatului vor fi lipsiți de pensia specială și vor beneficia de pensia pentru limita de vârstă stabilită în condiții generale. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală, transmite IPN.

„Aceasta înseamnă că, în momentul în care judecătorul, chiar și post eliberare din sistem, dacă a fost condamnat pentru o infracțiune comisă în timpul exercitării a mandatului său, să poată fi sistată plata pensiei speciale. Trebuie să înțelegem că, atât pensia specială, cât și indemnizația unică de concediere, nu este un drept garantat absolut al judecătorului. Este un privilegiu acordat judecătorului pentru statutul său special care impune anumite reguli care trebuie respectate”, a declarat în plen președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Proiectul prevede și o diferențierea între demisia obișnuită și cea onorabilă. „Știm cu toții că acum judecătorii pleacă într-o veselie în demisie onorabilă, indiferent de modul în care și-au exercitat atribuțiile și modul în care au afectat, din păcate de cele mai deseori negativ, imaginea justiției. Nu se va considera plecare onorabilă demisia judecătorului care a comis fapte ce discretizează justiția sau compromit cinstea, onoarea și demnitatea de judecător – lucru decis de CSM”, a notat Olesea Stamate.

Deputata a reamintit că prin acest proiect se unifică procedura de numire a tuturor judecătorilor – de către președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Și nu de către Parlament. Totodată, transferul de la o instanță la alta, de același nivel sau de nivel inferior, se va face fără a fi necesar decretul președintelui.

Alte modificări se referă la componența CSM. Astfel cei șase membri non-judecători nu vor trebuie să fie neapărat profesori în drept, ci vor putea fi doar specialiști în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant. Mandatul membrilor va fi de șase ani, fără posibilitatea de realegere. Revocarea calității de membru CSM va putea fi realizată cu votul a două treimi din membrii Consiliului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău