Judecătoria Buiucani examinează cererea de prelungire a arestului lui Vlad Filat

  • 11 Noiembrie 2015 14:28
Judecătoria Buiucani examinează cererea de prelungire a arestului lui Vlad Filat

Judecătoria sectorului Buiucani examinează miercuri, 11 noiembrie, cererea procurorului de prelungire a mandatului de arest pe numele fostului lider al Partidului Liberal Democrat Vlad Filat.

Apărarea politicianului a cerut recuzarea judecătorului pe motiv că ar fi rudă cu liderul PDM Marian Lupu, dar cererea a fost respinsă.

Procurorii cer prelungirea mandatului de arest pe numele lui Vlad Filat pe un termen de 30 de zile. Acesta este cercetat  într-un dosar de corupție și trafic de influență, legat de delapidările din sistemul bancar.

Avocatul politicianului, Igor Popa, a cerut recuzarea judecătorului pe motiv că ar fi rudă cu președintele PD, Marian Lupu, însă instanța a respins cererea, iar Marian Lupu a infirmat acest zvon.

Fostul premier Vlad Filat a fost arestat la 15 octombrie, în aceeași zi în care i-a fost retrasă imunitatea parlamentară, inclusiv cu voturile deputaților din Partidul Democrat, care în acea perioadă făcea parte din coaliția de guvernare alături de Partidul Liberal Democrat. Vlad Filat este învinuit că ar fi estorcat 250 de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor. Învinuirea s-a bazat pe un autodenunț al acestuia, în care se vorbește inclusiv despre implicarea directă sau indirectă a lui Vlad Filat în tranzacțiile dubioase din sistemul bancar și concesionarea controversată a Aeroportului Internațional Chișinău unei companii din Rusia.

Vlad Filat respinge acuzațiile și susține că este vorba de un dosar politic, la comanda politicianului și omului de afaceri Vlad Plahotniuc. După reținerea lui Vlad Filat, Alianța pentru Integrare Europeană III s-a destrămat, iar două săptămâni mai târziu a fost demis guvernul condus de Valeriu Streleț.

Acum la Chișinău au loc negocieri pentru crearea unei noi majorități parlamentare, dar deocamdată nu s-a ajuns la un consens.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
3,33 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Wed
4 °C
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
0 °C
Sun
2 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău