Judecătorea Tatiana Avasiloaie cu Penthouse-ul din centrul capitalei deține avere nejustificată, constată ANI

  • 23 Iulie 15:06
Judecătorea Tatiana Avasiloaie cu Penthouse-ul din centrul capitalei deține avere nejustificată, constată ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani. În constatare, inspectorul de integritate a stabilit existența diferenței substanțiale nejustificate, între averea dobândită și veniturile nete obținute de către judecător, în mărime de 1 milion 330 mii lei, manifestată prin deținerea apartamentului situat în centrul capitalei.

Pe acest caz, ANI s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice apărute în spațiul public, în care se relata că judecătorul ar deține un Penthouse în centrul capitalei, prețul căruia ar depăși suma de peste 120 de mii de euro, pe care nu l-ar fi declarat, dar a fost surprins deseori cu automobilul în apropierea acestei locații. 

Ziarul de Gardă scria în februarie 2020 că Tatiana Avasiloaie, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, poate fi văzută, zilnic, în timp ce intră într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul capitalei.

În urma acumulării informațiilor, inspectorul de integritate ANI a pornit o procedură de control al averii pe numele judecătorului. În cadrul procedurii au fost audiate mai multe persoane, figuranți ai subiectului privind proprietatea acestui imobil, unul dintre care este și un cetățean din stânga Nistrului. Astfel, din probatoriul acumulat, rezultă că datorită relațiilor de prietenie dintre mama judecătorului și persoana din regiunea transnistreană, aceasta a fost utilizată în calitate de persoană interpusă, ca urmare a faptului că locuiește în zona necontrolată de autoritățile Republicii Moldova, în scopul de a camufla tranzacția în folosul judecătorului. La această concluzie s-a ajuns  din probele și informațiile invocate în investigația jurnalistică, „unde mașina poate fi văzută practic zilnic în preajma blocului”, inclusiv și materialul fotografic, alegațiile martorului audiat, care preciza că judecătorul a fost văzut împreună cu mama acestuia și personal la adresa indicată.

La fel, în baza plăților pentru serviciile prestate, efectuate cu regularitate de pe cardul salarial deținut, s-a constatat că judecătorul este beneficiarul final al imobilului din centrul capitalei. Totodată, inspectorul a analizat veniturile obținute în mod oficial și a identificat că judecătorul nu deținea suma necesară pentru a intra în posesia imobilului dat. Respectiv, sursa provenienței sumelor bănești este una necunoscută.

În context, inspectorul de integritate a stabilit această diferență substanțială de peste  1 milion 300 de mii de lei manifestată prin deținerea apartamentului, fapt pentru care va solicita eliberarea din funcție a magistratului și sesizarea Procuraturii Generale pentru săvârșirea de către acesta a infracțiunii privind îmbogățirea ilicită.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a informat ANI că la 21 iulie curent a inițiat o cauză penală pe numele judecătorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7697 0.0003
USD 17.6283 -0.0238
RON 4.1967 -0.0002
UAH 0.6610 -0.0001
RUB 0.2427 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău