Judecătoarea care a spălat miliarde de dolari a fost achitată (Mold-street)

  • 22 Martie 2016 11:21
Judecătoarea care a spălat miliarde de dolari a fost achitată (Mold-street)

Revista presei din 22 martie 2016

Portalul Mold-street informează că executorul judecătoresc Svetlana Mocan, care a avut un rol important în celebra schemă de spălare a zeci de miliarde de dolari din Rusia ”Laundromat”, a fost achitată de Judecătoria Buiucani.

Potrivit editorialistului Nicolae Negru de la Ziarul Național, chiar dacă presupunem că liderii politici se înțeleg asupra unui candidat la prezidențiale, ”faptul acesta nu garantează că alegătorii îl vor vota orbește. Căutarea unui candidat care să le convină tuturor este o acțiune cvasiutopică, irealizabilă nu numai în Republica Moldova, scrie autorul. Totodată, acesta se întreabă ”Ce înseamnă a depăși paradigma geopolitică la concret? A ignora preferințele geopolitice ale viitorului președinte, care, de altfel, dispune de împuterniciri serioase în domeniul politicii externe? Să se ceară de la el să evite discuțiile despre UE și Rusia? Să promită anularea sau „înghețarea” Acordului de asociere cu UE? Sau integrarea în ambele direcții, în UE și Uniunea Eurasiatică? Există și alte întrebări care comportă pentru cetățenii R. Moldova evidente conotații geopolitice”, atenționează Nicolae Negru în Ziarul Național.

Partidele din Republica Moldova, chemate la RAPORT, titrează același ziar. Partidele politice din R. Moldova mai au la dispoziție 10 zile pentru a prezenta la Comisia Electorală Centrală (CEC) raportul anual privind gestiunea financiară a partidului pentru anul 2015. Până acum doar două din cele 43 de partide politice înregistrate au prezentat rapoartele financiare: Partidul Comuniștilor și Partidul Liberal.

Jurnal de Chișinău publică în ediția sa electronică un articol în care explică De ce Republica Moldova este o țară  hipercentralizată. Deși este un stat mic, R. Moldova este extrem de centralizată, partea covârșitoare a economiei fiind concentrată în Chișinău. Drept urmare, doar capitala își asigură venituri suficiente pentru a acoperi cheltuielile.

Ziarul de Gardă informează că direc­to­rul Agen­ției Achi­zi­ții Publice (AAP) Vio­rel Moș­neaga,  a ple­cat din funcție. Ziarul de Gardă a scris, în ianu­a­rie 2016, un arti­col care a scos la ive­ală fap­tul că Aldos Grup SRL, firmă fon­dată de sora șefu­lui AAP, a câști­gat, doar în ulti­mii doi ani, lici­ta­ții ges­tio­nate de insti­tu­ția de stat, în valoare de aproape 35 de mili­oane de lei. Ca urmare a publi­că­rii aces­tei inves­ti­ga­ții, Cen­trul Națio­nal Anti­co­rup­ție (CNA) s-a auto­se­si­zat și a dema­rat mai multe veri­fi­cări în pri­vința lui Vio­rel Moș­neaga. Urmă­ri­rea penală nu a fost însă dema­rată pe motiv că ofi­țe­rii de urmă­rire penală nu ar fi reu­șit să demon­streze că Vio­rel Moș­neaga ar fi influ­en­țat în vreun fel sem­na­rea con­trac­te­lor între firma suro­rii sale și auto­ri­tă­țile con­trac­tante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău