Jucării create special pentru copii din Ucraina, oferite de echipele mobile CNPAC

  • 15 Aprilie 2022 14:46
Jucării create special pentru copii din Ucraina, oferite de echipele mobile CNPAC

Echipele mobile de la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii le oferă copiilor din Ucraina o jucăria moale, creată special pentru ei, pe care au numit-o Trimka. De asemenea, copilașii primesc în dar cartea de colorat „Zâmbește cu Trimka!”. Echipele mobile create de CNPAC poartă numele PIDRIMKA, ceea ce în traducere din ucraineană înseamnă suport, transmite IPN.

„CNPAC l-a trimis în prima sa călătorie către copiii din Ucraina pe Trimka – un personaj care își dorește să ajungă la toți copiii aflați în centrele de refugiați din Moldova pentru a le fi alături și pentru a ține locul jucăriilor lor care au rămas acasă, în locuințele din care au fost nevoiți să fugă, împreună cu părinții lor”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului. Primele trei echipe au acordat ajutor psihologic și asistență socială adulților și copiilor din centrele de refugiați.

La activitățile interactive pe care psihologii din echipă le organizează cu copiii s-a adăugat și jocul cu Trimka. Pe mica etichetă a jucăriei de pluș este imprimat salutul: „Привет, я Тримка! Поиграй со мной! Вместе мы в безопасности!”.

Setul Trimka, din care face parte jucăria moale și cartea de colorat cu același personaj, a fost creat urmând recomandarea psihologilor, care spun că impactul unei jucării moi, prietenoase asupra copilului este de a-i „oferi” acces la o lume fără pericole – cea a jocului, în care se destramă ororile războiului. 

Trimka este prima jucărie de acest fel produsă de o fabrică de jucării autohtonă, care răspunde cerințelor unei jucării cu rol terapeutic pentru copii de vârstă mică, din material ecologic, dar care conține și un mesaj social, de solidaritate și de suport pentru persoanele din Ucraina. Acesta este mesajul pe care îl transmite jucăria, creată sub forma unui glob de culoarea cerului, cu o inimă galben-albastră strânsă la piept.

„Prin acest set le oferim copiilor un suport emoțional și le arătăm o atitudine de grijă și respect. Pe de altă parte, jucăria este și un instrument terapeutic, care are rolul de a îmblânzi emoțiile copilului și-i poate deveni un prieten simbolic, pe care se poate sprijini în această situație dificilă, de migrație forțată”, a precizat Daniela Sâmboteanu, președinta CNPAC. Cartea de colorat „Zâmbește cu Trimka!”, împreună cu un set de creioane, le va putea oferi copiilor o ocupație plăcută și interesantă și-i va ajuta să obțină o bunăstare emoțională, atât timp cât se află în contact cu cartea, cât și după.

Setul terapeutic și educațional „Zâmbește cu Trimka!” este distribuit de Serviciul mobil de asistență psihologică și socială în situații de criză umanitară PIDTRIMKA, creat de CNPAC, cu suportul financiar al partenerilor „Plan International” și ”„War Child Holland”.

CNPAC elaborează și adaptează acum conținuturi și materiale adresate adolescenților care își petrec zilele lungi în centrele de refugiați, pentru a le oferi un suport emoțional și mesaje privind siguranța personală în condiții de migrație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău