Josep Borrell: UE va discuta cu talibanii, dar acest lucru nu înseamnă o recunoaștere a noului guvern afgan

  • 03 Septembrie 2021 14:36
Josep Borrell: UE va discuta cu talibanii, dar acest lucru nu înseamnă o recunoaștere a noului guvern afgan

Uniunea Europeană va discuta cu talibanii, în cazul în care condițiile o permit, dar acest lucru nu înseamnă că blocul comunitar recunoaște un nou guvern afgan, a afirmat vineri șeful diplomației europene Josep Borrell, citat de AFP și Reuters.

''Am decis să lucrăm într-o manieră coordonată, să ne coordonăm contactele cu talibanii, inclusiv printr-o prezență la Kabul în cazul în care condițiile de securitate permit acest lucru'', a declarat Borrell într-o conferință de presă după reuniunea informală a miniștrilor de externe europeni, desfășurată în Slovenia, notează Agerpres.

Această prezență la Kabul are drept obiectiv să permită continuarea evacuărilor persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul.

''Pentru a sprijini populația afgană, va trebui să discutăm cu noul guvern din Afganistan, ceea ce nu înseamnă recunoașterea. Este o interacțiune operațională'', a declarat șeful diplomației UE.

El a adăugat că această discuție se va extinde în funcție de atitudinea guvernului afgan, cum ar fi respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a presei și condiția ca Afganistanul să nu servească drept ''bază pentru exportul de terorism către alte țări''.

Afganistanul va trebui să formeze un guvern de tranziție reprezentativ și incluziv, să permită părăsirea țării de cetățenii străini și afgani expuși riscurilor și să nu obstrucționeze accesul la ajutoarele umanitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău