Josep Borrell: UE trebuie să se pregătească pentru o „perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia

  • 28 Aprilie 2021 19:17
Josep Borrell: UE trebuie să se pregătească pentru o „perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o „perioadă dificilă” în relația cu Rusia, după ce aceasta ar fi ales „în mod deliberat” să crească tensiunile cu Occidentul, scrie Digi24.ro

„Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă lungă și dificilă în relațiile noastre cu Rusia”, a declarat Borrell în fața eurodeputaților reuniți în sesiune plenară la Bruxelles.

„Relațiile noastre cu Rusia continuă să se degradeze și sunt la cel scăzut nivel. Din nefericire, nu putem exclude că această tendință negativă va continua și va ajunge la niveluri de deteriorare chiar și mai periculoase”, a adăugat el. „Autoritățile ruse par să aleagă în mod deliberat să crească tensiunile cu Occidentul”, a adăugat Josep Borrel, citat de Agerpres si Digi24.ro

În opinia sa, desfășurările militare la frontiera cu Ucraina, soarta opozantului Aleksei Navalnîi și criza diplomatică cu Republica Cehă constituie trei motive de îngrijorare.

Chemând Rusia să „înceteze provocările”, responsabilul european a constatat că, 'pentru moment, ea nu a demonstrat nici cea mai mică voință de a pune capăt conflictului în Ucraina, nici de a accepta integritatea teritorială a acesteia'.

„Trupele ruse au început să se retragă, dar au rămas timp îndelungat”, a subliniat Borrell, citând cifra de 100.000 de militari participanți la aceste operațiuni la frontiera cu Ucraina.

”Aceste acțiuni sunt inacceptabile”, a denunțat el, avertizând că, deși 'noi nu dorim să încurajăm escaladarea, totuși nu vom accepta tacticile de intimidare și va trebui să reacționăm dacă va fi cazul'.

”Va trebui, așadar, să definim un modus vivendi care va fi de a evita confruntarea permanentă cu un vecin care pare să fi decis să se comporte ca și când am fi adversar”, a concluzionat șeful diplomației europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău