Josep Borrell: UE se poate aștepta la cinci milioane de refugiați din Ucraina dacă invazia rusă va continua

  • 07 Martie 18:08
Josep Borrell: UE se poate aștepta la cinci milioane de refugiați din Ucraina dacă invazia rusă va continua

Europa se poate aștepta să primească cinci milioane de refugiați dacă invazia Ucrainei de către Rusia și bombardamentele asupra orașelor ucrainene vor continua, a estimat luni, la Montpellier, în sudul Franței, șeful diplomației europene Josep Borrell, informează AFP.

"Dacă bombardamentele continuă, dacă se va continua bombardarea orașelor, de o manieră fără discernământ, ne putem aștepta la cinci milioane de refugiați", a precizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, în timpul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai afacerilor externe și dezvoltării, scrie Agerpres.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat deja zilele acestea că patru milioane de persoane ar putea dori să părăsească Ucraina dacă războiul va continua.

Mai mult de 1,7 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina după lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit celui mai recent raport al ONU, de luni.

"În acest caz, trebuie să ne pregătim să primim cinci milioane de persoane", a insistat Borrell, estimând că este nevoie de un efort financiar important pentru a face față acestei situații.

La 1 martie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va angaja cel puțin 500 milioane de euro din bugetul european pentru asistență umanitară, după invazia rusă în Ucraina.

O primă tranșă de 100 de milioane de euro a fost deblocată pentru Ucraina și Republica Moldova, a precizat Borrell.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,89
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,24 m/s
Sun
16
Mon
14
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău