Josep Borrell: Iarna care vine va fi excepțională. Trebuie să ne pregătim pentru o eventuală întrerupere a gazului

  • 02 August 2022 13:57
Josep Borrell: Iarna care vine va fi excepțională. Trebuie să ne pregătim pentru o eventuală întrerupere a gazului

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, susține că Europa se confruntă cu o „furtună perfectă” (prețurile la energie sunt în creștere, creșterea economică este în scădere, iar iarna se apropie) și cu o mare dilemă (trebuie să găsească un echilibru între obiectivele sale pe termen scurt – să se debaraseze de petrolul și gazele rusești și, în același timp, să treacă iarna – și obiectivele sale pe termen lung de neutralitate climatică, asumate în Green Deal).

„Kremlinul folosește energia ca armă politică. Trebuie să ne pregătim pentru o eventuală întrerupere a gazului, în principal prin economii, diversificare și solidaritate între noi. În același timp, trebuie să accelerăm investițiile în surse regenerabile și să desfășurăm o campanie globală pentru eficiență energetică și economii de energie pentru a asigura accesul durabil la energie pentru toți, rămânând în același timp în limitele planetare”, a scris Înaltul Reprezentant pe blogul său personal. 

Potrivit acesutia, Europa se confruntă cu o dilemă și trebuie să se asigure că alegerile sale interne sunt compatibile cu angajamentele sale externe: Nu are rost să pretindem că acest lucru este ușor, ieftin sau fără compromisuri. Dar este posibil, dacă investim serios în economisirea energiei, în surse regenerabile și în solidaritate, atât acasă, cât și în întreaga lume.

„Iarna vine în fiecare an, dar cea cu care ne confruntăm se anunță a fi excepțională. Există o incertitudine reală cu privire la faptul că UE va avea suficient gaz și dacă acesta va fi accesibil. În timp ce prețul petrolului a scăzut până la nivelul la care se afla la începutul războiului din Ucraina, prețul gazelor este de peste patru ori mai mare decât la sfârșitul lunii februarie și de aproape zece ori mai mare decât în urmă cu un an”, a mai adăugat acesta. 

Înaltul oficial european subliniază că prețurile la energie nu au început la 24 februarie, însă, la fel ca în cazul multor alte probleme, agresiunea Rusiei a înrăutățit mult situația: „Săptămâna trecută a redus livrările prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitatea sa normală. Creând penurie și nervozitate pe piață, Rusia garantează exact creșterile de preț de pe urma cărora profită. Ar trebui să ne pregătim pentru toate scenariile, inclusiv pentru cel în care Rusia întrerupe complet livrările, la un moment ales de ea.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău