Josep Borrell: Europenii vor accelera furnizarea de arme și de muniții pentru Ucraina

  • 21 Februarie 2023 17:50
Josep Borrell: Europenii vor accelera furnizarea de arme și de muniții pentru Ucraina

Țările membre ale Uniunii Europene (UE) vor accelera furnizarea de arme și de muniții pentru Ucraina, a dat asigurări, marți, șeful diplomației europene Josep Borrell, informează Agerpres.

„Am trimis o scrisoare tuturor miniștrilor apărării ai țărilor din UE, pe care ei o vor primi astăzi, pentru a le cere să furnizeze muniții Ucrainei, trase din stocurile lor și provenind din comenzi deja plasate", a precizat Josep Borrell în timpul unei conferințe de presă la sediul NATO.

Alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și de ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba, Borrell s-a declarat încrezător într-o decizie "săptămâna viitoare" asupra acestui subiect.

Prioritatea sunt obuzele de 155 mm utilizate de artilerie.

„E urgență. Trebuie să mobilizăm rapid mijloacele de care dispunem. Va trebui apoi să întărim capacitatea de producție a industriei noastre", a insistat Borrell.

El a apărat Instrumentul European pentru Pace, deja completat la nivelul a două miliarde de euro, ce permite "să fie deblocate mai multor fonduri, evitând birocrația instituțiilor și trecerea prin Parlamentul European".

"Ucraina are dreptul de a se apăra împotriva unei agresiuni nejustificate și noi avem dreptul de a o ajuta să se apere", a subliniat Josep Borrell ca răspuns la discursul președintelui rus Vladimir Putin.

„Tancurile, artileria, sistemele de apărare anti-aeriene promise trebuie să devină realitate și să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să treacă la ofensivă", a insistat la rândul său Jens Stoltenberg. "Vladimir Putin se pregătește de război. El mobilizează tot mai multe forțe și se întoarce spre Coreea de Nord și Iran pentru a-și procura arme", a avertizat Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău