Josep Borrell, convorbire cu Antony Blinken despre consolidarea militară a Rusiei în Ucraina: Orice discuție despre securitatea europeană va avea loc în coordonare cu UE

  • 09 Ianuarie 2022 12:20
Josep Borrell, convorbire cu Antony Blinken despre consolidarea militară a Rusiei în Ucraina: Orice discuție despre securitatea europeană va avea loc în coordonare cu UE

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat sâmbătă despre consolidarea militară a Rusiei în jurul Ucrainei, subliniind că orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea „consecințe masive și costuri grave”.

Cu această ocazie, Josep Borrell și-a împărtășit concluziile asupra situației în urma vizitei sale în Ucraina, inclusiv asupra „liniei de contact”, unde separatiștii susținuți de Rusia luptă cu forțele guvernamentale din estul Ucrainei.

Cei doi au reafirmat sprijinul Uniunii Europene și al SUA pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și au subliniat necesitatea ca Rusia să detensioneze situația și să pună în aplicare pe deplin acordurile de la Minsk, potrivit comunicatului oficial, citat de caleaeuropeana.ro.

„Am discutat cu secretarul de stat Antony Blinken despre consolidarea militară a Rusiei în jurul Ucrainei și despre angajamentul diplomatic privind arhitectura de securitate europeană. Vom continua să asigurăm o coordonare strânsă între UE și SUA”, a scris Borrell, pe Twitter.

Citiți și: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: NATO nu a invadat Ucraina; NATO nu a invadat Georgia; NATO nu a dislocat trupe în R. Moldova împotriva voinței acestui popor

Recent, Antony Blinken a precizat că o soluție diplomatică este încă posibilă, dacă Moscova acceptă dialogul pentru a dezamorsa criza din jurul Ucrainei.

Mai mult, Antony Blinken și Josep Borrell au discutat și despre angajamentele bilaterale și multilaterale după propunerile prezentate de Rusia cu privire la garanțiile de securitate în Europa.

Oficialii au insistat asupra “îndelungatului parteneriat” între UE și SUA și asupra angajamentelor pentru securitatea transatlantică și pentru a face față provocărilor comune de securitate. Borrell și Blinken au căzut de acord că „orice discuție despre securitate va avea loc în coordonare și cu participarea UE”.

Reamintim că pe 6 ianuarie, Josep Borrell s-a întâlnit la Kiev cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal pentru a discuta despre situația actuală de securitate și despre relațiile UE-Ucraina. 

Statele Unite au dat asigurări aliaților europeni că vor fi transparente și solidare în cadrul discuțiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia, dublând mesajele anterioare prin care anunțau că se vor coordona cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la granița cu Ucraina, unitate ce poate fi observată și pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenția asupra consecințelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:47 %
Vint:6,17 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău