„În ceea ce ne privește, miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit lunea trecută și au oficializat deciziile luate la Brest: ne-am reafirmat unitatea în fața încercării Rusiei de a recrea linii de demarcație pe continentul nostru. Acestea ne aduc aminte de “sferele de influență”, care nu aparțin secolului XXI și sunt inacceptabile. Împreună cu miniștrii, am convenit asupra principalelor elemente care vor ghida eforturile noastre diplomatice colective, pentru a convinge Rusia să urmeze calea dialogului. În timpul reuniunii am avut, de asemenea, un schimb substanțial de opinii cu secretarul de stat american Blinken. Unitatea transatlantică este esențială și vom continua să ne coordonăm și să cooperăm îndeaproape, așa cum am făcut-o pe tot parcursul acestui proces”, a detaliat Borrell, potrivit sursei citate.
Mai mult, Înaltul Reprezentat a precizat că SUA și Uniunea Europeană s-au coordonat în mod constant, informându-se reciproc și discutând despre următorii pași de urmat. „Bineînțeles, sunt în strânsă legătură cu colegii mei francezi și germani în legătură cu discuțiile din cadrul formatului Normandia (Franța, Germania, Ucraina, Rusia). Este foarte important faptul că aceste discuții din Normandia au reînceput miercuri la Paris, pentru prima dată din 2019, și urmează să continue la Berlin în următoarele săptămâni”, a mai spus el.
În urma acestei strânse coordonări transatlantice, SUA și NATO au trimis miercuri răspunsurile lor scrise la cererile rusești publicate în decembrie anul trecut. Secretarul Blinken și alți oficiali americani au precizat în mod public că răspunsul reiterează preocupările legate de acțiunile Rusiei care subminează securitatea europeană; conține o evaluare principială și pragmatică a preocupărilor exprimate de Rusia și propuneri pentru domeniile în care ar fi posibil să se găsească un teren comun.
Rusia continuă acumulările sale de trupe la granița cu Ucraina și în regiunea Mării Negre, deși afirmă că nu plănuiește să atace Ucraina, în timp ce SUA, aliații din NATO și Uniunea Europeană fac apel la detensionarea situației. Moscova a transportat echipament militar în regiune și a comasat peste 125.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Statele Unite, Marea Britanie și țările baltice au promis și trimis arme defensive Ucrainei.
Între timp, NATO a anunțat că aliații și-au plasat forțele în așteptare și trimit nave și avioane de vânătoare suplimentare ca parte a dislocărilor militare nord-atlantice din Europa de Est, consolidând disuasiunea și apărarea aliată în timp ce Rusia își continuă consolidarea militară în Ucraina și în jurul acesteia. De asemenea, Pentagonul a anunțat că a plasat 8.500 de militari americani în stare de pregătire sporită pentru a fi desfășurați în Europa de Est, având în vedere provocările continue ale Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina.
„Salut propunerile SUA și NATO: acestea au potențialul – dacă sunt negociate cu bună credință – de a consolida securitatea în Europa, abordând în același timp și preocupările declarate ale Rusiei prin angajamente reciproce. Ne propunem să sporim transparența și încrederea, subliniind în același timp necesitatea de a respecta principiile de bază pe care se bazează securitatea Europei, în special respectul pentru suveranitatea națională și integritatea teritorială a statelor europene și dreptul statelor de a-și alege propriile alianțe de securitate. Disputele trebuie soluționate pe cale pașnică și nu prin utilizarea sau amenințarea cu forța. Preferăm diplomația și suntem pregătiți să mergem mai departe, dacă Rusia oprește agresiunea față de Ucraina și abordează discuțiile despre securitatea în Europa într-un mod echilibrat și reciproc”, a subliniat șeful diplomației UE.
Potrivit lui Josep Borrell, UE a crescut semnificativ asistența financiară acordată Ucrainei. După ce a alocat deja peste 17 miliarde de euro începând din 2014, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat lunea trecută un nou pachet de asistență financiară constând atât în împrumuturi de urgență, cât și în granturi. Acesta va include un nou pachet de asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 1,2 miliarde EUR, pentru a răspunde nevoilor actuale de finanțare ale Ucrainei. Parlamentul European și Consiliul ar trebui să adopte acest pachet cât mai curând posibil.
„Așa cum am mai spus trăim astăzi cel mai periculos moment al perioadei de după Războiul Rece. În același timp, trebuie să evităm să alimentăm și mai mult o spirală de escaladare și să urmăm apelurile președintelui Zelensky de a evita orice “panică”. În acest sens, am convenit, în cadrul reuniunii FAC de săptămâna trecută, să menținem neschimbată prezența noastră diplomatică la Kiev”, a conchis Înaltul Reprezentant al UE.