Jon Landau, producătorul câștigător al premiului Oscar pentru "Titanic" și "Avatar", a murit la vârsta de 63 de ani

  • 07 Iulie 17:50
Jon Landau, producătorul câștigător al premiului Oscar pentru

Producătorul, câștigător al premiului Oscar pentru unele dintre cele mai de succes filme din istorie, printre care Titanic și Avatar, Jon Landau, a murit la vârsta de 63 de ani, scrie BBC, transmite Radio Chișinău.

Jon Landau a decedat vineri, 5 iulie, după o luptă de peste un an cu cancerul, transmite sursa citată. Sora sa, Tina, a confirmat moartea sa pe rețelele sociale, numindu-l „cel mai bun frate pe care o fată ar putea să-l viseze".

„Inima îmi este frântă, dar este și plină de mândrie și recunoștință pentru viața lui extraordinară și pentru iubirea și darurile pe care mi le-a dat - și tuturor celor care l-au cunoscut pe el sau filmele sale", a scris ea.

Landau era fiul producătorilor de la Hollywood, Ely și Edie Landau, și pentru o perioadă a fost director executiv la compania de producție de filme 20th Century Fox, supervizând filme precum „The Last Of The Mohicans" și „Die Hard 2".

Alături de Cameron, el a contribuit la realizarea hitului din 1997, Titanic, primul film care a depășit marca de un miliard de dolari la box office-ul global. Filmele ulterioare Avatar și continuarea sa, „Avatar: The Way of Water", lansate în 2009 și respectiv 2022, au reușit să depășească recordul stabilit de Titanic.

Landau a fost co-producător și pentru alte filme de succes precum „Honey, I Shrunk the Kids" și „Dick Tracy", deținând și o poziție de management în compania de producție a lui James Cameron, Lightstorm Entertainment.

După vestea morții lui Landau, Cameron a declarat pentru The Hollywood Reporter că „a plecat de la noi un mare producător și un om deosebit". „Jon Landau credea în visul cinematografiei.

El credea că filmul este forma supremă de artă umană și că pentru a face filme trebuie mai întâi să fii om", a spus Cameron. "El va fi reținut în memoria noastră atât pentru generozitatea sa vastă de spirit, cât și pentru filmele în sine".

Regizorul Sir Peter Jackson și soția sa scenaristă Fran Walsh, al căror studio de efecte vizuale a fost folosit pentru filmele Avatar, au declarat într-un comunicat că sunt „devastați de pierderea lui Jon Landau".

„Jon a adus o pasiune fără egal proiectelor la care a lucrat și influența sa va continua să inspire mulți ani de acum înainte". Actrița Zoe Saldaña, care a jucat în filmele Avatar, a scris un mesaj pe Instagram pentru Landau, spunând că moartea lui „lovește foarte tare". „Sfaturile și sprijinul tău ne-au modelat pe atât de mulți dintre noi în moduri pentru care vom fi întotdeauna recunoscători."

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
17
Mon
16
Tue
16
Wed
17
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău