Johnson&Johnson amână lansarea vaccinului anti-COVID în Europa

  • 13 Aprilie 17:32
Johnson&Johnson amână lansarea vaccinului anti-COVID în Europa

Lansarea vaccinului Johnson & Johnson în Europa va fi amânată, în timp ce autoritățile sanitare americane au recomandat marți, 13 aprilie, „o pauză” în utilizarea vaccinului împotriva Covid-19, pe fondul îngrijorărilor cu privire la apariția cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate, potrivit Le Figaro care citează AFP.

Autoritățile din România au anunțat că așteaptă precizări legate de vaccinul Jenssen de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care va avea o ședință în această seară.

Guvernul Statelor Unite are în plan să întrerupă administrarea vaccinului Johnson & Johnson, pe fondul îngrijorărilor cu privire la apariția cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate. 

Șase femei care au fost vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson au dezvoltat cheaguri de sânge, scrie NYT, care notează, totuși, că este vorba de un efect advers rar.

Săptămâna trecută, Agenția Europeană a Medicamentului anunța că a început să examineze rapoarte legate de cazuri de sângerări la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul produs de Johnson & Johnson, alături de cazurile de la vaccinul AstraZeneca.

Autoritățile române așteaptă o precizare de la Agenția Europeană a Medicamentului privind vaccinul de la Johnson&Johnson

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că autoritățile române vor aștepta o precizare de la Agenția Europeană a Medicamentului înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, având în vedere că autoritatea de reglementare americană (FDA) solicită suspendarea vaccinării cu acest ser în SUA.

Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Așteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenția Europeană a Medicamentului și, cu siguranță, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forțează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranță", a afirmat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, întrebat cum va proceda România având în vedere situația creată în SUA.

Șeful CNCAV a precizat că o decizie de la nivel european ar urma să fie luată chiar în această săptămână.

„Cred că săptămâna aceasta, din moment ce FDA recomandă acest lucru, sigur Agenția Europeană a Medicamentului va face o precizare, mai ales că în Europa nu s-au folosit încă aceste vaccinuri. Tocmai de aceea este importantă experiența acumulată până la acest moment în Statele Unite, unde sunt aproape 7 milioane de doze deja utilizate. Însă frecvența acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvență extrem de rară, însă atâta timp cât a fost această recomandare a unei agenții de reglementare, cu siguranță și Agenția Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare și recomandări în acest sens”, a explicat Gheorghiță.

Președintele CNCAV a subliniat că o eventuală amânare a începerii vaccinării cu Johnson&Johnson nu va însemna și o întârziere a debutului campaniei de imunizare din mediul rural prin intermediul centrelor mobile care ar urma să folosească preponderent acest tip de vaccin.

„Putem să folosim un alt tip de vaccin atâta timp cât putem îndeplini condițiile de lanț de frig. Nu cred că va avea un impact asupra continuității campaniei de vaccinare. Întotdeauna pe primul loc rămâne siguranța beneficiarilor și, cu siguranță, dacă Agenția Europeană a Medicamentului va face aceste recomandări, evident că vom ține cont de ele ca întotdeauna”, a completat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul Johnson&Johnson urma să ajungă în penitenciarele din România

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că va începe campania de vaccinare a deținuților din penitenciare și că vor fi folosite în special dozele Johnson&Johnson.

„La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfășura în cabinetele proprii medicale din penitenciare cu resursa umană proprie, la care pot participa și alte categorii de persoane unde nu există suficiente resurse umane disponibile. Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix după modelul vaccinării din centrele sociale și rezidențiale.

Se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului în cabinetele medicale. Persoanele vor fi introduse în registrul vaccinărilor, iar adeverința se păstrează la fișa medicală a fiecărei persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

În penitenciare va fi folosit în special vaccinul Johnson & Johnson deoarece este singurul care se face într-o singură doză.

Se va distribui vaccin de la Johnson and Johnson pentru a facilita vaccinarea pentru că este vorba de o singură doză, însă se pot folosi și alte tipuri de vaccinuri în măsura în care se respectă lanțurile de frig și celelalte condiții necesare”, a declarat Gheorghiță.

Prima tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson ajunge miercuri în România

Prima tranșă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson va intra miercuri în țară, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, vicepreședinte al Comitetului național de coordonare a activităților privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2.

Mâine intră în țară prima tranșă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, 60.000 de doze, care vor sosi pe 15 aprilie la Institutul Cantacuzino. Vorbim de primele tranșe. Practic, suplimentar, în ultima săptămână din aprilie, vor mai sosi încă 103.200 de doze de vaccin produs de aceeași companie, cu un total de 163.200 de doze. Pentru luna mai, pentru acest vaccin, vom mai primi, pe estimările pe care le avem în acest moment, 518.400 de doze, iar pentru luna iunie 1.661.400 de doze. Acestea sunt estimările pe care le avem în acest moment”, a precizat Baciu, marți, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,89 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
14
Sat
16
Sun
19

Curs oficial BNM 18 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6064 0.1339
USD 17.7574 0.0312
RON 4.3858 0.0264
UAH 0.6447 0.0027
RUB 0.2398 0.0004
Arhivă Radio Chișinău