Johannes Hahn | Uniunea Europeană va oferi sprijin Rep. Moldova în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 1 octombrie

  • 30 Septembrie 2022 10:52
Johannes Hahn | Uniunea Europeană va oferi sprijin Rep. Moldova în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 1 octombrie

Uniunea Europeană va oferi sprijin Rep. Moldova în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 1 octombrie. Declarația a fost făcută de Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn în cadrul conferinței de presă comune cu președinta Maia Sandu, transmite Radio Chișinău.

Oficialul european susține că Bruxelles-ul va oferi sprijin Rep. Moldova să facă față și unui potențial nou val de refugiați, în cazul în care războiul din Ucraina ar escalada în contextul mobilizării în Federația Rusă.

”În cazul în care acest lucru se va întâmpla cu adevărat  (Gazprom va sista livrările de gaze n.r.),  și noi am văzut în trecutul recent că Rusia nu își onorează nici un fel de obligațiuni, nu-și  respectă angajamentele, vom face totul ce ne stă în puteri, și asta a fost una din temele de discuții, să vedem cum putem ajuta Rep. Moldova ca în această situație să beneficieze de volumul necesar de gaz, la un preț rezonabil. Suntem absolut conștienți de constrângerile bugetare și financiare din țara dumneavoastră”, a spus comisarul european.

Rep. Moldova este unul dintre cele mai afectate și vulnerabile state din Europa din punct de vedere energetic, a atras atenția președinta Maia Sandu, apreciind susținerea oferită de Uniunea Europeană.

Ea mai spus că obținerea statutului de țară candidat reprezintă cea mai mare realizare pentru Rep. Moldova din acest an.

”Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a subminat ordinea internațională și are consecințe serioase pentru toată Europa. Rep. Moldova este afectată mai mult decât alte țări. Pentru a trece cu bine peste această situație dificilă avem nevoie de sprijin. Suntem recunoscători UE pentru sprijinul bugetar în valoare de 75 de milioane de euro și pentru prima tranșă de asistență macro financiară în valoare de 50 de milioane de euro oferite în ultimele luni. Rep. Moldova este în continuare țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul European”.

În cazul în care Gazprom va sita livrările de gaze, Guvernul va pune în aplicare planurile de achiziție din alte surse, a menționat șefa statului.

Ea a condamnat din nou războiul din Ucraina și a declarat că autoritățile de la Chișinău nu recunosc referendumurile false efectuate de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău