Joe Biden: Sunt dispus să vorbesc cu Putin dacă vrea să pună capăt războiului

  • 02 Decembrie 2022 09:16
Joe Biden: Sunt dispus să vorbesc cu Putin dacă vrea să pună capăt războiului

Președintele SUA, Joe Biden, s-a arătat dispus să reia dialogul cu omologul său rus, Vladimir Putin, dacă acesta își va manifesta dorința de a înceta războiul din Ucraina. La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că vrea să vorbească cu Putin în următoarele zile pentru a primi asigurări de securitate în ceea ce privește centrala atomică de la Zaporojie, informează Agerpres.

"Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă", a declarat președintele SUA în cadrul unei conferințe de presă comune cu Emmanuel Macron, aflat în vizită la Washington, scrie Digi24.

"Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi și ai NATO aș fi bucuros să mă așez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă", a continuat Joe Biden.

Înaintea invadării Ucrainei, pe 24 februarie, președintele Biden și secretarul de stat Antony Blinken au discutat cu Rusia, avertizând-o asupra consecințelor unui astfel de atac. De atunci, președintele Biden nu a mai avut niciun contact direct, chiar dacă înalți oficiali americani au menținut căile de comunicare deschise cu Moscova, iar șeful diplomației americane a vorbit cel puțin o dată cu omologul său rus Serghei Lavrov.

"Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate rațională. Putin să se retragă din Ucraina. Dar nu este cazul", a spus din nou Biden.

"Creșe, spitale, case cu copii bombardate. Este îngrozitor ceea ce face", a adăugat el.

Într-un interviu acordat unui canal de știri american, Emmanuel Macron și-a confirmat intenția de a vorbi cu președintele rus, în special pe subiecte precum energia nucleară civilă și centrala de la Zaporojie.

"Am vrut să fac mai întâi vizita de stat și să am o discuție aprofundată cu președintele Biden și cu echipele noastre împreună", a declarat președintele Macron pentru ABC, indicând că va vorbi cu președintele rus "în zilele următoare". "Este posibil să se revină la masa discuțiilor și să se negocieze ceva? Cred că este încă posibil", a afirmat șeful statului francez.

Ultima întâlnire oficială dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin datează din 11 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău