Joe Biden se întâlnește la Varșovia cu liderii din Europa de Est pentru a le reconfirma sprijinul SUA

  • 22 Februarie 2023 11:27
Joe Biden se întâlnește la Varșovia cu liderii din Europa de Est pentru a le reconfirma sprijinul SUA

Președintele american Joe Biden se întâlnește miercuri, 22 februarie, la Varșovia, cu grupul celor nouă lideri ai țărilor membre ale NATO din Europa Centrală și de Est, în prezența secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pentru a le reconfirma sprijinul "de neclintit" al Washingtonului în fața Moscovei, la o zi după discursul belicos al președintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP, citată de Agerpres.

Biden „se va întâlni cu liderii Formatului București 9 (B9), un grup de aliați NATO de pe flancul nostru estic, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a reafirma sprijinul de neclintit al SUA față de securitatea Alianței", a transmis Casa Albă într-un comunicat.

Această demonstrație de sprijin, prevăzută să se desfășoare la palatul prezidențial din Varșovia, are ca scop să reînnoiască garanțiile pentru cele nouă țări (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria), al căror punct comun este că au făcut parte din fostul bloc sovietic sau din Pactul de la Varșovia și se află pe flancul estic al NATO, comentează AFP.

Reuniunea survine la o zi după un discurs virulent al președintelui rus Vladimir Putin, care a spus că își va continua "metodic" ofensiva lansată în urmă cu aproape un an în Ucraina și a anunțat retragerea Rusiei din tratatul ruso-american New START privind dezarmarea nucleară, readucând în memorie cele mai tensionate momente din timpul Războiului Rece.

Occidentalii vor "să ne termine odată pentru totdeauna", a spus Putin, acuzând Washingtonul și aliații săi europeni că poartă "responsabilitatea pentru alimentarea conflictului ucrainean și a victimelor acestuia".

Biden i-a răspuns, într-un discurs susținut marți la Varșovia, că "Occidentul nu complotează pentru a ataca Rusia, așa cum a spus Putin". "Milioanele de cetățeni ruși care nu vor decât să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt un inamic", a adăugat el.

Însă președintele american a atras atenția, la o zi după o vizită surpriză luni, la Kiev, ocazie cu care a promis noi arme pentru ucraineni, că sprijinul SUA pentru Ucraina "nu va slăbi".

"Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată", a spus Biden, menționând de asemenea "voința de fier a Americii".

"NATO nu va fi divizată și nu vom renunța", a dat asigurări Biden, care urmează să se întoarcă miercuri seară la Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău