Joe Biden promite la ONU o nouă eră de "diplomație neobosită" din partea SUA

  • 21 Septembrie 18:42
Joe Biden promite la ONU o nouă eră de

Președintele Joe Biden a apărat, într-un discurs susținut marți la ONU, retragerea haotică a SUA din Afganistan, afirmând că a fost un pas necesar pentru a îndrepta atenția politicii americane către provocările globale pe care le reprezintă sistemele anti-democratice, pandemia de COVID-19 și schimbarea climatică, relatează Reuters.

"Am încheiat 20 de ani de conflict în Afganistan și, odată ce încheiem o eră de război neobosit, începem o nouă eră de diplomație neobosită", a spus Biden, în prima sa apariție în calitate de președinte al SUA la Adunarea Generală a ONU, transmite Agerpres.

Criticat după retragerea din Afganistan, Biden a jurat să apere interesele naționale ale SUA, dar a spus că "misiunea trebuie să fie clară și realizabilă", iar armata americană "nu trebuie folosită ca răspuns la orice problemă pe care o vedem în lume".

Biden a sperat să prezinte o argumentație convingătoare că SUA rămân un aliat de încredere pentru partenerii lor din întreaga lume, după anii de politici de tip "America First" ale predecesorului său Donald Trump, comentează Reuters.

Biden a spus că lumea se confruntă cu un deceniu decisiv și că abordarea unei varietăți de provocări "va depinde de abilitatea noastră de a recunoaște umanitatea noastră comună".

El a spus că "în loc să continuăm să luptăm războaiele trecutului, ne îndreptăm privirea" spre provocări precum pandemia globală, răspunzând schimbării climatice, amenințării cibernetice și schimbării "dinamicii globale a puterii".

Washingtonul "va anunța angajamente suplimentare" pentru a stimula vaccinarea în țările mai puțin avansate miercuri, în cadrul unui summit virtual pe care îl organizează, a spus Joe Biden în discursul susținut în fața Adunării Generale a ONU, potrivit AFP.

Președintele american a promis, de asemenea "dublarea din nou" a cuantumului ajutorului internațional acordat de SUA țărilor mai puțin avansate pentru a face față schimbării climatice, fără a preciza despre ce sumă este vorba.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,42
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,02 m/s
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15
Fri
16

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0807 0.0191
USD 17.2961 -0.0552
RON 4.0580 0.0052
UAH 0.6566 -0.0021
RUB 0.2428 0.0013
Arhivă Radio Chișinău