Joe Biden nu va fi prezent la „Summitul pentru Pace” în Ucraina, găzduit de Elveția

  • 03 Iunie 20:45
Joe Biden nu va fi prezent la „Summitul pentru Pace” în Ucraina, găzduit de Elveția

Președintele american Joe Biden nu va participa la „Summitul pentru Pace” în Ucraina, care va fi găzduit de Elveția la jumătatea lunii curente. Casa Albă a anunțat că la acest summit va participa vicepreședintele Kamala Harris.

Harris „va merge la Lucerna, Elveția, pe 15 iunie, pentru a participa la Summit-ul pentru pace din Ucraina. Vicepreședintele va sublinia angajamentul Administrației Biden-Harris de a sprijini efortul pentru o pace justă și durabilă în Ucraina, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pe principiile Cartei ONU”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Albe.

La summit va participa și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Până în prezent, 107 țări și organizații de pe toate continentele au confirmat participarea la summitul care urmărește obținerea unui sprijin internațional cât mai amplu pentru formula ucraineană de pace în războiul cu Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește să atragă la această reuniune un sprijin internațional cât mai amplu pentru „formula de pace” pe care a propus-o la finalul anului 2022, un document în zece puncte ce include cereri precum retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, restabilirea granițelor acesteia recunoscute internațional, restabilirea securității alimentare și nucleare.

De asemenea, a precizat Zelenski, conferința din Elveția va aborda și chestiunea revenirii copiilor ucraineni deportați din teritoriile ocupate de Rusia. Rusia, care la cererea Ucrainei nu a fost invitată la conferință de gazdele elvețiene, respinge integral formula de pace a lui Zelenski, pe care o consideră o cerere de capitulare, și insistă că Ucraina trebuie să accepte „noile realități de pe teren”, adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău