Joe Biden: Nord Stream 2 „nu va mai exista” dacă Rusia invadează Ucraina

  • 08 Februarie 2022 08:48
Joe Biden: Nord Stream 2 „nu va mai exista” dacă Rusia invadează Ucraina

Președintele american Joe Biden a promis, luni, după discuția cu cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă, că va opri gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia până în Germania, dacă armata Moscovei traversează granița Ucrainei, trasmite DIGI24.ro.

„Dacă Rusia invadează, aceasta însemnând tancuri sau trupe care traversează granița Ucrainei din nou, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îl vom opri”, a declarat Joe Biden, la Casa Albă, potrivit sursei citate

Președintele SUA a vorbit într-o conferință de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz și a fost întrebat cum ar putea să facă acest lucru, având în vedere că Statele Unite nu controlează proiectul.

„Vă promit că vom putea s-o facem”, a răspuns Biden.

SUA și Germania „acționează concertat” în fața Rusiei

SUA și Germania „acționează concertat” în fața „agresiunilor” Rusiei în Europa, a mai declarat președintele american, relatează AFP.

„Acționăm împreună pentru a preveni în continuare agresiunile ruse în Europa” și pentru a face față „provocărilor prezentate de China”, a adăugat președintele american în Biroul Oval de la Casa Albă.

Germania este „unul dintre cei mai apropiați aliați” ai Americii, a subliniat Joe Biden, alături de cancelarul german.

Olaf Scholz a provocat îngrijorări în ultimele săptămâni prin refuzul de a livra arme Ucrainei și prin menținerea suspansului privind situația controversatului gazoduct Nord Stream 2, înainte de a accepta să-l includă pe lista posibilelor represalii în cazul unui atac rusesc.

„Suntem aliați apropiați și acționăm într-o manieră coordonată și unită atunci când este vorba de a răspunde la crizele actuale”, a declarat, la rândul său, cancelarul german, precizând că Rusia va plăti „un preț foarte mare” în cazul unei invazii a Ucrainei.

Germania va trimite 350 de soldați suplimentari în Lituania, în cadrul unei operațiuni a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în condițiile tensiunilor între Rusia și Ucraina, a anunțat luni ministrul german al apărării, conform Agerpres.

„Armata germană trimite 350 de soldați suplimentari grupului de luptă din Lituania”, a declarat Christine Lambrecht în timpul unei deplasări la Münster, în nordul Germaniei. Vom întări astfel contribuția noastră în termeni de forțe pe flancul estic al NATO și vom trimite un semnal clar de determinare aliaților noștri”, a adăugat ea, dând asigurări că pe Germania „se poate conta”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău