Joe Biden, mesaj către teroriști după atentatul din Kabul: Nu vă vom ierta, nu vom uita, vă vom vâna și vă vom face să plătiți!

  • 27 August 2021 11:04
Joe Biden, mesaj către teroriști după atentatul din Kabul: Nu vă vom ierta, nu vom uita, vă vom vâna și vă vom face să plătiți!

Președintele Joe Biden a reacționat joi, după atentatul de la Kabul, cu un mesaj ferm adresat teroriștilor: „Nu vă vom ierta, nu vom uita, o să vă vânăm și vă vom face să plătiți!”. Pe de altă parte, el a spus că operațiunile de evacuare vor continua până la termenul stabilit, 31 august, și nu a exclus posibilitatea de a trimite forțe suplimentare în interiorul Afganistanului, dacă asta îi vor cere militarii în încercarea de a scoate cât mai mulți oameni din țară, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, șeful Casei Albe și-a apărat din nou decizia de a continua retragerea trupelor din Afganistan, conform înțelegerii pe care fostul președinte Donald Trump a avut-o cu talibanii. 

„Acești teroriști ISIS nu vor câștiga. Îi vom salva pe americani. Îi vom scoate pe aliații noștri afgani. Iar misiunea noastră va continua”, a declarat președintele. „America nu se va lăsa intimidată”, a insistat el.

Despre cooperarea cu talibanii, Biden a explicat că aceștia „nu sunt băieți buni”, dar ei știu că nimeni nu are încredere în ei în acest moment și este în propriul lor interes să aibă o bună colaborare cu americanii pentru operațiunile de evacuare. „Este în interesul lor ca ISIS-K să nu-i pună la încercare, iar noi să plecăm la timp”, a arătat președintele american.

Pe de altă parte, Biden a fost întrebat dacă poate confirma informații apărute în presă că SUA le-au dat talibanilor lista cu numele persoanelor care trebuie evacuate din Afganistan, pentru a fi lăsate să ajungă la aeroport. „Da, este posibil să fi existat astfel de situații (de cooperare cu talibanii - n.r.). Nu vă pot spune cu certitudine că a existat vreo listă anume. Se poate foarte bine să se fi întâmplat”, a spus președintele.

„Coloana vertebrală a Americii”

Joe Biden a avut un discurs foarte emoțional, atunci când a vorbit de cei 13 militari americani care și-au pierdut viața joi în atentatul de la aeroportul din Kabul. A spus că e revoltat și cu inima frântă. Le-a adus un omagiu și a spus că sunt eroii care s-au angajat să salveze viețile altora, în numele libertății. Acești militari care servesc în străinătate sunt „coloana vertebrală” a Americii, tot ce poate oferi ea mai mult, a spus Biden, ocazie cu care și-a evocat propriul fiu decedat, Beau Biden, care a servit în Irak și care ulterior a fost diagnosticat cu cancer.

Înainte de a răspunde câtorva întrebări din partea presei, Joe Biden le-a cerut celor prezenți la conferința sa de presă să țină un moment de reculegere și și-a încheiat declarația de presă cu o frază pe care o rostește adesea atunci când vorbește de militarii americani: „Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.

Joe Biden: „Nu ne vom lăsa intimidați”

Gruparea teroristă ISIS-K, care este inamică talibanilor, este considerată responsabilă pentru atentatul de joi de la aeroportul din Kabul, soldat cu peste 60 de morți, între care 13 militari americani, și 140 de răniți.

„Nu ne  vom lăsa intimidați de acești teroriști ISIS, misiunea noastră continuă”, a spus Joe Biden, care a avertizat că este posibil să mai existe alte atacuri în zilele următoare. El a promis că acești teroriști vor fi urmăriți, vor fi găsiți, deja există unele indicii și dacă va fi nevoie vor exista operațiuni speciale pentru a ajunge la ei.

Liderii americani trebuie să elaboreze planuri operaționale pentru a le lovi activele, conducerea și facilitățile ISIS-K, a spus Biden. „Vom răspunde cu forță și precizie atunci când vom considera că e momentul potrivit, în locul pe care noi îl vom alege”, a spus Biden.

Joe Biden a dat asigurări că este în permanent contact cu liderii militari de la Washington și cu cei aflați în teren în Afganistan și le va pune le dispoziție tot ce au nevoie pentru a termina această misiune de evacuare în care s-au angajat.

Întrebat dacă se simte responsabil pentru viețile pierdute, Joe Biden a spus că își asumă răspunderea pentru tot ce s-a întâmplat, dar își menține decizia de retragere din Afganistan. El a subliniat din nou că operațiunea lansată în urmă cu 20 de ani de Statele Unite în Afganistan nu a avut intenția de a sacrifica viețile americanilor pentru a stabili democrația în Afganistan, ci pentru a preveni atacuri teroriste precum cele ale al-Qaida pe teritoriul american.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău