Joe Biden îi cere lui Petro Poroșenko să evite escaladarea tensiunilor cu Rusia

  • 13 August 2016 15:00
Joe Biden îi cere lui Petro Poroșenko să evite escaladarea tensiunilor cu Rusia

Vicepreședintele american Joe Biden a discutat vineri la telefon cu președintele ucrainean Petro Poroșenko și i-a cerut acestuia "să se achite de partea care îi revine" în evitarea escaladării tensiunilor cu Rusia, a anunțat Casa Albă, citată de Reuters.

Biden a precizat că SUA au făcut apel la partea rusă să dea dovadă de aceeași reținere, a precizat Casa Albă în comunicat.

Serviciile de informații ruse susțin că Kievul a organizat mai multe incursiuni ale unor "sabotori-teroriști" în Crimeea care s-au soldat cu înfruntări armate și au provocat moartea, potrivit Moscovei, a unui agent FSB și a unui militar rus.

De asemenea, Rusia a anunțat vineri că a desfășurat sisteme de apărare antiaeriene și antirachete de tipul S-400 în Crimeea.

Prim-ministrul Dmitri Medvedev a estimat că acțiunile Kievului reprezintă "o crimă împotriva Rusiei și a poporului rus", potrivit agențiilor de presă.

El a adăugat că președintele Vladimir Putin ar putea rupe legăturile diplomatice cu Ucraina dacă nu există alte "mijloace de a influența situația".

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut apel la rândul lui la occidentali să avertizeze Kievul "împotriva unor măsuri periculoase care ar putea avea consecințele cele mai negative".

În acest context, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care supraveghează evoluția situației în Ucraina, a anunțat vineri că a sporit numărul observatorilor la nivelul frontierei cu Crimeea.

Ucraina neagă cu fermitate acuzațiile ruse. În cursul unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de securitate al ONU, Ucraina a cerut Rusiei să furnizeze probe pentru a-și susține acuzațiile, puse sub semnul îndoielii și de SUA sau NATO.

Vineri, secretarul Consiliului de securitate națională ucrainean, Oleksandr Turcinov, a expus o cu totul altă versiune a faptelor, afirmând că Moscova încearcă să "acopere" schimburi de focuri în cadrul forțelor ruse care, "în mod tradițional, abuzează de alcool".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău