Joe Biden dorește prelungirea ultimului tratat nuclear cu Moscova, dar afișează fermitate

  • 22 Ianuarie 2021 08:59
Joe Biden dorește prelungirea ultimului tratat nuclear cu Moscova, dar afișează fermitate

Președintele american, Joe Biden, a propus joi prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice New START încheiat între SUA și Rusia, care expiră la începutul lui februarie și pe care Donald Trump nu a reușit să îl prelungească, afișând în același timp fermitate în fața "actelor antagoniste" ale Rusiei, comentează AFP, potrivit Agerpres.

"Statele Unite intenționează să obțină o prelungire de cinci ani a tratatului New START, așa cum permite acesta", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-o conferință de presă la o zi după instalarea în funcție a liderului democrat.

"Președintele a spus clar întotdeauna că tratatul New START este în interesul securității naționale a Statelor Unite, iar o astfel de extindere este și mai necesară când relațiile cu Rusia sunt tensionate ca în prezent", a adăugat ea.

Pentru a arăta că nu este vorba despre un cec în alb, președintele Joe Biden a cerut în paralel serviciilor americane de informații "o examinare generală" a recentului atac cibernetic imputat Moscovei, a eventualelor "ingerințe" în alegeri, precum și "a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției, Aleksei Navalnîi", a precizat Jen Psaki.

Această analiză trebuie să aibă în vedere și informațiile, minimalizate de fostul președinte republican, potrivit cărora Rusia ar fi plătit "prime" talibanilor pentru a ucide soldați americani.

"În timp ce colaborăm cu Rusia pentru apărarea intereselor americane" în controlul armamentului, "acționăm și pentru a trage Rusia la răspundere pentru actele sale antagoniste și nesăbuite", a subliniat Jen Psaki.

Chiar înainte de a depune jurământul, Joe Biden și echipa sa au ridicat tonul în relația cu Moscova, dornici să rupă ambivalența administrației Trump, în clește între o anumită fermitate și dorința omului de afaceri de a se apropia de președintele rus Vladimir Putin.

În pofida tensiunilor, propunerea privind tratatul New START ar urma să fie primită pozitiv de liderul de la Kremlin, și el favorabil extinderii cu cinci ani.

Administrația Trump a acceptat o prelungire condiționată de un an, timp de a negocia un acord mai general, dar tratativele cu Moscova s-au soldat cu un eșec.

Tratatul New Start, semnat în 2010 - ultimul tratat major dintre SUA și Rusia -, limitează arsenalele celor două țări la 800 numărul de lansatoare și bombardiere grele și la 1.550 numărul focoaselor nucleare, adică o reducere de aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău