Joe Biden dă asigurări: Iranul „nu va obține niciodată arma nucleară cât timp sunt eu de veghe”

  • 29 Iunie 2021 13:08
Joe Biden dă asigurări: Iranul „nu va obține niciodată arma nucleară cât timp sunt eu de veghe”

Președintele american, Joe Biden, a dat luni asigurări că Iranul „nu va obține niciodată arma nucleară cât timp sunt eu de veghe”, după ce a subliniat că relațiile SUA-Israel sunt „de fier”, informează Politico Europe, citat de caleaeuropeana.ro.

Comentariile liderului american, susținute în cadrul unei întrevederi cu președintele israelian aflat la final de mandat, Reuven Rivlin, vin după ce Statele Unite au lansat duminică lovituri asupra unor depozite de arme și centre operaționale folosite de miliții susținute de Iran.

Recent, Administrația Biden a întâmpinat dificultăți în negocierile de revigorare a acordului nuclear iranian, motivul fiind alegerea unui nou președinte în Iran, ultraconservatorul Ebrahim Raisi, asupra căruia Administrația Trump a impus sancțiuni pentru presupusul rol în încălcări ale drepturilor omului.

Oficialii iranieni au lăsat să se înțeleagă că acestea ar trebui ridicate pentru salvarea acordului nuclear, convenit în 2015 după mai bine de un deceniu de negocieri.

În 2018, Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din această înțelegere ce reprezintă una dintre realizările semnificative de politică externă ale Administrației Obama.

Relațiile s-au tensionat și mai tare după ce fostul președinte al SUA a ordonat în ianuarie 2020 un atac aerian împotriva generalului Qasem Soleimani, un înalt oficial militar iranian, ceea ce a dus la renunțarea definitivă a angajamentelor nucleare din partea Teheranului, deși acesta începuse să se distanțeze de acord încă din 2019.

Până în noiembrie 2020, Iranul a depășit limitele anterioare privind uraniul slab îmbogățit, potrivit organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.

Rivlin este primul oficial de rang înalt care este primit de Biden la Casa Albă. Președintele israelian are programate înrevederi și cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, dar și cu alți lideri ai Congresului.

Joe Biden a declarat că dorește să se întâlnească în curând pe noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett, care a preluat funcția de la Benjamin Netanyahu la începutul acestei luni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău