Joe Biden confirmă vizita președintelui ucrainean la Washington

  • 21 Decembrie 2022 09:03
Joe Biden confirmă vizita președintelui ucrainean la Washington

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat oficial că se află în drum spre SUA, în prima sa călătorie în străinătate de la izbucnirea războiului, în urmă cu 300 de zile, potrivit The Guardian. Președintele SUA, Joe Biden, a publicat de asemenea o declarație în care spune că Zelenski va merge la Casa Albă înainte de a se adresa Congresului, „demonstrând astfel sprijinul puternic și bipartizan pentru Ucraina”.

Zelenski a scris pe Twitter: „În drum spre SUA pentru a întări rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei. În special, @POTUS și cu mine vom discuta despre cooperarea dintre Ucraina și SUA și voi avea, de asemenea, un discurs în Congres și o serie de întâlniri bilaterale”.


Biden va anunța un nou pachet de securitate „semnificativ” pentru Ucraina

În declarația președintelui american se mai spune că, în timpul vizitei, Biden va anunța „un nou pachet semnificativ de asistență de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești”.

„Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistență economică, umanitară și militară”.

Pachetul va fi în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv o baterie de rachete Patriot. Statele Unite vor instrui, într-o țară terță, forțele ucrainene cu privire la modul de operare a sistemului Patriot.

Într-o conferință telefonică cu reporterii, marți, un oficial de rang înalt al administrației, care nu a dorit să fie numit, a declarat că Biden și Zelenski au discutat despre o potențială vizită atunci când au vorbit la telefon pe 11 decembrie, iar Casa Albă a transmis oficial o invitație miercurea trecută. Biroul lui Zelenski a acceptat invitația vinerea trecută, iar vizita a fost confirmată duminică.

Această vizită în Statele Unite ar fi prima deplasare a lui Zelenski în afara Ucrainei de la începutul invaziei rusești, în luna februarie, și comportă o serie de riscuri de securitate, de aceea planurile nu sunt confirmate oficial și s-ar putea schimba, scrie G4Media.

Într-o scrisoare transmisă marți, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, le-a cerut membrilor Congresului să fie prezenți miercuri seara în legislativ. „Vă rugăm să fiți prezenți pentru o concentrare foarte specială asupra democrației”, a scris ea, fără a da alte detalii.

Zelenski a primit la Kiev o serie de lideri străini de la începutul războiului, iar el personal a vizitat trupele în întreaga țară, marți deplasându-se chiar într-un punct fierbinte al frontului, la Bahmut. Zelenski vorbește frecvent la telefon cu liderii mondiali și a avut o serie de apariții prin videoconferință la summituri internaționale, adresându-se în mod similar și parlamentelor dintr-o mulțime de țări, dar o vizită-surpriză într-o țară străină ar marca o premieră de la începutul războiului și ar semnala, totodată, importanța relației Ucrainei cu SUA, care a jucat un rol principal în furnizarea sprijinului militar pentru Kiev, comentează BBC.

Vizita la Casa Albă, care nu a fost încă perfectată și ar rămâne într-un format restrâns, din cauza riscurilor de securitate, va include o întâlnire cu președintele Joe Biden și cu oficiali de la vârful administrației și este planificată să coincidă cu intenția administrației de a trimite Ucrainei un nou pachet de asistență pentru apărare. Joe Biden va anunța în timpul preconizatei vizite o asistență suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei, o creștere semnificativă a ajutorului, care are în prim-plan sistemele de rachete Patriot, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul anunț referitor la ajutorul acordat Ucrainei se va adăuga celor aproape 20 de miliarde de dolari oferiți de SUA ca asistență de securitate de la începutul invaziei rusești și va veni în același moment în care legislatorii americani analizează o propunerea de cheltuieli guvernamentale de amploare care include un ajutor de urgență suplimentar de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău