Joe Biden afirmă că ar fi dispus să folosească forța în apărarea Taiwanului

  • 23 Mai 2022 11:19
Joe Biden afirmă că ar fi dispus să folosească forța în apărarea Taiwanului

Președintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwanul, o declarație survenită într-o serie de comentarii critice la adresa Chinei, însă un oficial al Casei Albe a precizat că remarca nu reprezintă o schimbare în politica Statelor Unite față de insula autoguvernată, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Afirmația lui Biden, făcută în prima sa vizită în Japonia de la preluarea mandatului și în prezența premierului nipon Fumio Kishida, a părut să fie o distanțare de politica actuală a Statelor Unite de așa-numită ambiguitate strategică față de chestiunea unei eventuale implicări într-un conflict militar legat de Taiwan.

China consideră insula democratic autoguvernată drept teritoriu al său, parte a unei 'singure Chine', și spune că acesta este subiectul cel mai sensibil și mai important în relațiile sale cu SUA.

Întrebat de un reporter dacă SUA vor apăra Taiwanul dacă acesta ar fi atacat, Biden a răspuns: 'Da'.

'Acesta este angajamentul pe care noi l-am luat. Suntem de acord cu o politică a unei singure Chine. Ne-am angajat la ea (...) Însă ideea că (Taiwanul) poate fi luat prin forță nu este, pur și simplu, nu este potrivită', a adăugat președintele american în conferința de presă, menționând totuși că nu se așteaptă ca un astfel de eveniment să se întâmple sau să existe o tentativă în acest sens.

În urma comentariului lui Biden, un oficial al Casei Albe a precizat că nu există nicio schimbare în politica față de Taiwan.

Potrivit Reuters, consilierii pentru securitate națională ai președintelui s-au foit pe scaune și au înclinat capetele în timp ce îl urmăreau cu atenție pe Biden răspunzând la întrebarea despre Taiwan. Unii dintre ei au privit în jos când președintele a emis ceea ce a părut a fi o un angajament lipsit de ambiguitate față de apărarea Taiwanului.

Biden a făcut un comentariu similar despre apărarea Taiwanului și în octombrie trecut. Imediat după aceea, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că președintele nu anunța nicio modificare în politica Statelor Unite, iar un analist s-a referit la declarația lui Biden ca la o 'gafă'.

Luni, președintele american a făcut afirmații dure despre atitudinea tot mai asertivă a Chinei în regiune, spunând de asemenea că speră că președintele rus Vladimir Putin va plăti un preț pentru invadarea Ucrainei, parțial pentru a arăta Chinei cu ce s-ar confrunta dacă ar invada Taiwanul.

Reuters mai notează că este probabil ca aceste comentarii să înfurie Beijingul și să pună în umbră scopul principal al vizitei lui Biden în Japonia, lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), un plan mai larg care să asigure un pilon economic implicării SUA în Asia.

În ce-l privește, prim-ministrul japonez Kishida a subliniat disponibilitatea țării sale de a adopta o postură defensivă mai puternică, precizând că Japonia va examina diferite opțiuni de a-și întări capacitățile de apărare, inclusiv cea de retorsiune, semnalând o schimbare potențială în politica de apărare. Aceasta va include o 'creștere considerabilă' a bugetului de apărare, a indicat el.

'O Japonie puternică, o alianță SUA-Japonia puternică este o forță a binelui în regiune', a spus Biden în conferința de presă care a urmat discuțiilor.

La rândul său, Kishida a afirmat că a primit sprijinul lui Biden pentru ca Japonia să devină membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în contextul apelurilor tot mai numeroase vizând reformarea acestui organ, în care China și Rusia sunt membri permanenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău