Joe Biden a suspendat executiile federale din SUA. În perioada mandatului lui Trump au fost puse în aplicare 13 de condamnări la moarte

  • 02 Iulie 2021 09:15
Joe Biden a suspendat executiile federale din SUA. În perioada mandatului lui Trump au fost puse în aplicare 13 de condamnări la moarte

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat joi impunerea unui moratoriu privind execuțiile federale care denunță aspectul lor ''arbitrar'' și ''impactul disproporționat asupra persoanelor de culoare'', contrar administrației Trump care a executat un număr record de condamnări la moarte, relatează AFP și Agerpres.

"Au fost semnalate îngrijorări serioase cu privire la utilizarea continuă a pedepsei cu moartea în țară", a indicat secretarul american al Justiției Merrick Garland într-o notă.
 
"În special caracterul arbitrar al aplicării sale, impactul disproporționat asupra persoanelor de culoare și numărul tulburător de scutiri în cazurile de pedeapsă capitală și alte cazuri grave", a detaliat responsabilul american.
 
El a ordonat un moratoriu asupra oricărei execuții federale, în timp ce departamentul său ''revizuiește politicile și procedurile în materie de pedeapsă capitală''.
 
În SUA, în mod tradițional, statele execută cele mai multe condamnări la moarte și nu puterea federală. În general, justiția federală intervine numai în cazurile legate de droguri, terorism sau spionaj.

În mandatul fostului președinte al SUA, Donald Trump, au fost executate 13 persoane la nivel federal, ultima la mijlocul lunii ianuarie, când Dustin Higgs a primit injecția letală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău