Joe Biden a discutat cu Xi Jinping despre comerț, Hong Kong și minoritatea uigură

  • 11 Februarie 2021 08:42
Joe Biden a discutat cu Xi Jinping despre comerț, Hong Kong și minoritatea uigură

Președintele american, Joe Biden, a discutat miercuri pentru prima dată cu omologul său chinez, Xi Jinping, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu situația din Hong Kong și soarta rezervată minorității musulmane uigure, notează AFP, preluat de Agerpres.

În cursul conversației telefonice, care a avut loc la trei săptămâni după instalarea sa la putere, Joe Biden și-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la practicile economice "neloiale și coercitive" ale Beijingului, represiunea din Hong Kong și "încălcările drepturilor omului" în Xinjiang, potrivit unui comunicat dat publicității de Casa Albă.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre pandemia de COVID-19 și "provocările comune" reprezentate de securitatea sanitară mondial și schimbările climatice.

Potrivit experților, peste un milion de uiguri sunt ori au fost închiși în lagăre de reeducare politică din Xinjiang.

Beijingul respinge termenul "lagăre" și susține că sunt centre de formare profesională, destinate să asigure un loc de muncă populației și, prin urmare, să o țină la distanță de extremismul religios.

Noul președinte este așteptat cu nerăbdare în legătură cu problema delicată a relațiilor americano-chineze, deoarece subiectele de tensiune dintre primele două mari puteri mondiale sunt numeroase.

Dacă și-a manifestat clar dorința de a rupe cu politica externă a lui Donald Trump, acesta este unul dintre rarele cazuri în care ar putea, în esență, să mențină o anumită continuitate cu predecesorul său.

Într-un interviu difuzat duminică la CBS, Joe Biden a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unite și China va lua forma unei "competiții extreme", asigurând totodată că vrea să evite un "conflict" între cele două țări.

Întrebat despre omologul său chinez, liderul administrației de la Washington a adăugat: "Este foarte dur. El nu are - și nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea - el nu are nicio uncie de democrație în el".

Un înalt responsabil al administrației, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a reafirmat miercuri că taxele vamale asupra produselor chineze introduse sub președinția Trump rămân în vigoare deocamdată, în așteptarea unei reexaminări cuprinzătoare a strategiei comerciale americane.

"Nu am luat o decizie cu privire la acest dosar", a spus el. "Vor fi schimbări în politica noastră comercială față de China, dar acestea nu sunt imediate și între timp nu eliminăm taxele vamale", a adăugat el, subliniind dorința Casei Albe de a dezvolta această strategie "împreună cu aliații". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău