Joe Biden: „Sunt semne clare că Putin ia în calcul utilizarea de arme chimice și biologice în Ucraina”

  • 22 Martie 2022 09:05
Joe Biden: „Sunt semne clare că Putin ia în calcul utilizarea de arme chimice și biologice în Ucraina”

Președintele american Joe Biden a declarat luni că există „semne clare” că Rusia ia în considerare utilizarea de arme chimice și biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie ar determina un răspuns occidental „sever”.

„Este cu spatele la zid”, a explicat Biden referitor la președintele rus Vladimir Putin, subliniind că Moscova a acuzat recent SUA că dețin arme chimice și biologice în Europa. „Este pur și simplu fals. Vă garantez”, a insistat el în cursul unei reuniuni cu șefii unor companii americane la Washington, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„Ei (rușii) susțin de asemenea că Ucraina deține arme chimice și biologice. Acesta este un semn clar că el (Vladimir Putin) ia în calcul utilizarea acestor tipuri de arme”, a subliniat Joe Biden, la un eveniment al oamenilor de afaceri.

Președintele american a reiterat un avertisment lansat la începutul lunii după ce reprezentanți ruși au acuzat Ucraina că ar încerca să ascundă un presupus program de arme chimice susținut de Washington.

„În prezent când Rusia și-a emis falsele acuzații, iar China pare să aprobe această propagandă, trebuie să supraveghem orice posibilă recurgere a Rusiei la arme chimice și biologice în Ucraina”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, pe Twitter.

Joe Biden a reiterat luni că utilizarea unor astfel de arme expune Moscova unor măsuri de retorsiune „severe” din partea țărilor occidentale, fără să precizeze natura lor.

Vladimir Putin „știe că vor exista consecințe severe datorită frontului unit al NATO”, a avertizat șeful administrației de la Washington, fără alte precizări.

Biden a spus că l-a avertizat pe omologul său rus cu un răspuns puternic american în caz de atacuri cibernetice împotriva infrastructurilor vitale ale Statelor Unite ale Americii.

„Am avut o discuție lungă referitor la consecințe dacă se angajează” în atacuri cibernetice, a declarat președintele american, referindu-se la summitul cu omologul său rus anul trecut la Geneva, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău