Joe Biden: „Rusia nu ar trebui declarată „stat sponsor al terorismului”

  • 06 Septembrie 2022 12:10
Joe Biden: „Rusia nu ar trebui declarată „stat sponsor al terorismului”

Președintele american Joe Biden a spus că Rusia nu ar trebui să fie declarată stat sponsor al terorismului, etichetă pe care Ucraina a promovat-o de când a început invazia rusă invaziei ruse. Declarația președintelui american vine după ce Moscova a amenințat luna trecută că va rupe legăturile cu Statele Unite dacă Washingtonul va adopta o astfel de poziție, notează Reuters.

„Nu aș vrea să intru în speculații ipotetice despre ce este posibil și ce nu este posibil în actuala situație tulbure, când occidentalii în frunte cu Statele Unite au călcat în picioare dreptul internațional și tabuurile absolute în practica diplomatică. Aș dori să menționez inițiativa legislativă aflată în discuție în prezent în Congresul SUA de a declara Rusia „țară sponsor al terorismului”, spunea Alexander Darciev, directorul Departamentului pentru America de Nord din Ministerul rus de Externe, într-un interviu acordat agenției de presă TASS. 

Anterior declarației lui Darciev, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis la începutul lunii august că Recunoașterea Rusiei de către Washington ca „sponsor al terorismului” ar putea conduce la ruperea relațiilor diplomatice cu Statele Unite. „Legiuitorii americani (...), după ce au trecut prin toate instrumentele de sancțiuni disponibile anti-ruse (...) care în general s-au dovedit ineficiente, au început deja să dezvolte arme atât de puternice precum, în opinia lor, declararea Moscovei (...) ca +sponsor al terorismului+. O astfel de aplicare a propriei legislații, contrară dreptului internațional, poate fi văzută de senatori și congresmeni ca un fel de pedeapsă teribilă, capabilă să forțeze Rusia să trăiască în conformitate cu ordinea mondială bazată pe reguli, inventată de Statele Unite”, a declarat Zaharova. La 28 iulie, Senatul SUA a cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca „stat sponsor al terorismului” din cauza acțiunilor în Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina.

Rusia este acuzată că a desfășurat o campanie de terorism și de utilizare a forței împotriva civililor din aceste țări.  Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, a declarat că recunoașterea Rusiei ca sponsor al terorismului va distruge „ultimele rămășițe de diplomație” dintre Moscova și Washington, potrivit The New York Times.  Președinta Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a menționat că dacă această decizie nu este luată de Departamentul de Stat, Congresul va iniția independent procedura. 

Lista actuală a sponsorilor terorismului include patru țări:  Siria, Iranul, Coreea de Nord, Cuba. Tot în luna august, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmitea că Moscova vrea să submineze solicitările Ucrainei de a desemna Rusia drept stat terorist.  Serghei Aksionov, șeful administrativ numit de ruși al Peninsulei Crimeea, susținea pe 17 august că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Crimeea a neutralizat celulele organizației Hizb ut-Tahrir al-Islami, o organizație politică fundamentalistă islamistă care a fost activă istoric în Asia Centrala și în Crimeea în rândul comunității tătarilor din Crimeea și care este interzisă în Rusia.  

Fără a furniza nicio dovadă, Aksionov a acuzat guvernul ucrainean că coordonează operațiunile Hizb ut-Tahrir al-Islami în Crimeea, explicau experții americani.  ISW a mai spus că oficialii ruși vor lega probabil tot mai mult atacurile partizanilor ucraineni împotriva teritoriilor ocupate cu operațiunile desfășurate de organizații afiliate extremismului islamist, în încercarea de a înstrăina mișcarea partizană ucraineană de comunitatea internațională și de a submina apelurile Ucrainei de a desemna oficial Rusia drept stat sponsor al terorismului. 

ISW a precizat și că atacurile împotriva țintelor militare ruse legitime se încadrează în domeniul utilizării legale a forței și nu sunt acte de terorism și nici nu există dovezi care să sugereze că extremiștii islamiști au condus aceste atacuri. În 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată și nejustificată contra Ucrainei. Moscova susține că este vorba despre o „operațiune militară specială de denazificare” a țării vecine și de protejare a comunității vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei. Acest asalt a provocat sancțiuni occidentale fără precedent împotriva Rusiei, care a ripostat prin măsuri similare.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău