Joe Biden: „Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze o democrație vecină”

  • 20 Octombrie 2023 10:12
Joe Biden: „Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze o democrație vecină”

În cel de-al doilea discurs adresat poporului american din Biroul Oval, președintele Joe Biden le-a cerut americanilor sprijinul pentru finanțarea cu zeci de miliarde de dolari a Israelului și Ucrainei.

El s-a referit la cele două războaie care, deși sunt diferite, au ceva în comun: „Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite”, a spus Biden, potrivit Hotnews.

„Dar ei împărtășesc un lucru în comun. Amândoi vor să anihileze complet o democrație vecină”, a conchis președintele SUA.

Biden a spus că va trimite o solicitare urgentă de finanțare Congresului, de aproximativ 100 de miliarde de dolari în anul următor. Propunerea include bani pentru Ucraina, Israel, Taiwan, ajutor umanitar și gestionarea frontierelor.

Președintele american a subliniat, totuși, că Israelul nu ar trebui să facă aceleași „greșeli” făcute de SUA după 11 septembrie, când, a spus el, americanii au fost „orbiți de furie”.

Oricât de greu este, nu putem renunța la pace, nu putem renunța la o soluție cu două state”

„Oricât de greu este, nu putem renunța la pace, nu putem renunța la o soluție cu două state”, și că, „SUA rămân angajate față de dreptul palestinienilor la demnitate și la autodeterminare. Actele Hamas nu demonstrează același angajament”, a mai spus Biden.

Statele Unite vor fi mai în siguranță "pentru generații" dacă vor ajuta aceste două țări în război, a insistat președintele american în discursul său din Biroul Oval al Casei Albe.

Cu acest mesaj adresat națiunii, al doilea doar ținut din celebrul "Resolute desk", Joe Biden, candidat la realegere, vrea să-și convingă oponenții din dreapta dură, dar și alegătorii obosiți de conflictul din Ucraina despre necesitatea unui pachet financiar enorm pentru Kiev și Israel, notează Agerpres.

Legând apărarea Israelului de cea a Ucrainei, el speră că va reuși să găsească consensul care până acum i-a lipsit în Congres pentru a finanța o asistență militară acordată suplimentar Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău