Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo au costat 13,6 miliarde dolari (bilanț oficial)

  • 03 Februarie 2022 12:36
Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo au costat 13,6 miliarde dolari (bilanț oficial)

Jocurile Olimpice de vară ediția 2020 de la Tokyo au costat 13,6 miliarde de dolari, din care 5,9 miliarde venind din partea comitetului de organizare și 7,7 miliarde de la administrațiile publice, informează EFE, citat de AGERPRES.

Directorul executiv al JO 2020, Toshiro Muto, a prezentat bilanțul financiar definitiv al competiției în cadrul celei de-a 139-a Sesiuni a Comitetului Internațional Olimpic (CIO), care s-a desfășurat joi la Beijing, cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere a Olimpiadei de iarnă.

Comitetul de organizare Tokyo-2020 și-a închis operațiunile cu un buget echilibrat de 5,9 miliarde de dolari. Muto a subliniat interesul de a atinge acest echilibru bugetar "în ciuda reduceri veniturilor din vânzarea biletelor".

Din cauza pandemiei, Jocurile de la Tokyo au fost amânate cu un an, până în 2021, și s-au desfășurat fără public.

Pe lângă suma de 5,9 miliarde de dolari adusă de comitetul de organizare, însărcinat cu ceea ce sunt considerate cheltuieli de funcționare, guvernul japonez a alocat Jocurilor 1,8 miliarde de doalri, iar guvernul metropolitan din Tokyo a cheltuit 5,8 miliarde.

Cifrele oferite de Toshiro Muto pun capăt misterului legat de prețul final al JO 2020 și distribuția cheltuielilor, după creșterea generată de amânarea din cauza pandemiei.

Potrivit contractului semnat de CIO și orașul gazdă, autoritățile locale, în speță cele din zona metropolitană Tokyo, urmau să își asume potențialul deficit sau cheltuielile suplimentare suportate de comitetul de organizare.

Oficialul nipon a mai subliniat a subliniat că, în ciuda investițiilor suplimentare pe care le-a forțat Covid-19, suma finală cheltuită a fost sub cele 15,4 miliarde de dolari care au fost calculate înainte de începerea JO de la Tokyo.

În cadrul celei de-a 139-a Sesiuni a CIO de la Beijig, Toshiro Muto și președinta comitetului de organizare Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, au oferit membrilor CIO un rezumat detaliat al dezvoltării Jocurilor, moștenirea și reperele sale sportive, sociale și de mediu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:3,79 m/s
Wed
21
Thu
22
Fri
24
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău