Jocul de-a tarifele sau reduceri ca la moldoveni (Timpul)

  • 27 Ianuarie 2016 10:01
Jocul de-a tarifele sau reduceri ca la moldoveni (Timpul)

Revista presei din 27 ianuarie 2016

Creditul românesc vine la Chișinău după implementarea reformelor, titrează Adevărul, care îl citează pe premierul român Dacian Cioloș. Referitor la creditul rambursabil în valoare de 150 milioane de euro, Cioloș a spus că prima tranșă în sumă de 60 milioane de euro va fi transferată după ce Republica Moldova va începe implementarea câtorva măsuri propuse de Guvernul României și semnarea unei foi de parcurs cu Fondul Monetar Internațional.

Chișinăul trebuie să se miște repede în domeniul energetic, subliniază Adevărul. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte cât mai rapid Legea cu privire la gazele naturale și cea privind energia electrică, pentru a putea dispune de sprijin financiar din partea Uniunii Europene în sectorul energetic. Potrivit Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Chișinăul s-a angajat  să transpună în legislația națională mai multe directive și reglementări care să favorizeze dezvoltarea sectorului energetic și să atragă finanțare europeană. Republica Moldova a rămas însă restanțieră la acest capitol, iar cele două legi, cu privire la gazele naturale și energie electrică încă nu au fost adoptate în Parlament, ceea ce  îngheață, practic, sprijinul material european, se arată într-o analiză preluată de Adevărul. 

Jocul de-a tarifele sau reduceri ca la moldoveni, așa comentează Timpul anunțul că din data de 1 februarie 2016 consumatorii casnici vor achita mai puțin pentru gazele naturale. Scăderea tarifelor la gaz nu poate decât să bucure. Dar reducerea asta pare tipic moldovenească, un procedeu folosit pe larg de unele magazine care anunță cu reduceri, având grijă cu câteva zile înainte să majoreze prețurile cu tot atâta. Timpul amintește de majorările prețului la gaz în iulie, suspendarea acestora în septembrie, iar peste două luni acestea au fost din nou majorate. ”Și a trebuit să se aleagă un nou guvern, iar țara să se apropie de colaps, ca ANRE să găsească dintr-o dată un temei ca să reducă tarifele cam la același nivel ca în vara trecută. Ei și cui i-a trebuit acest circ?” – se întreabă Timpul.

”Este posibil ca R. Moldova să nu poată plăti salariile și pensiile timp de patru luni” – a declarat premierul Pavel Filip, într-un interviu preluat de Timpul. Totodată, acesta susține că politicienii de la Chișinău au o ultimă șansă de a restaura încrederea opiniei publice în clasa politică și a respins apelurile protestatarilor la demisie, avertizând că nu va tolera manifestațiile violente.

Evenimentul Zilei preia declarațiile de aseară a Ministrul Justiției Vladimir Cebotari, care a promis în cadrul unei emisiuni televizate reforme drastice în justiție. „În curând veți vedea cu toții măsurile terapiei de șoc pentru justiție. Sunt măsuri foarte ferme care vor steriliza instituțiile statului. Testarea integrității va fi implementată pe neașteptate”, a declarat Cebotari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău