JO 2020: Sportivii, amenințați cu excluderea în cazul încălcării regulilor anti-Covid

  • 15 Iunie 2021 19:25
JO 2020: Sportivii, amenințați cu excluderea în cazul încălcării regulilor anti-Covid

Sportivii ar putea fi sancționați financiar sau excluși de la Jocurile Olimpice de la Tokyo în cazul încălcării regulilor anti-Covid, mai ales testele zilnice și purtarea măștii, au avertizat marți organizatorii, prezentând regulile actualizate cu 37 de zile înainte de startul competiției, transmite AFP.

Ultima versiune a manualului (''playbook'') pentru sportivi are 70 de pagini, cu benzi desenate pentru a explica regulile care, potrivit organizatorilor, vor garanta securitatea sanitară a Jocurilor Olimpice (23 iulie-8 august).

Responsabilii speră că aceste restricții vor spori încrederea publicului japonez, care este sceptic, în ce privește posibilitatea organizării Jocurilor, chiar dacă pandemia încă nu este controlată.

Responsabilii olimpici și organizatorii Tokyo-2020 au pus accentul pe sancțiuni prevăzute pentru sportivii care încalcă regulile, cum ar fi avertismente, amenzi, eventual "o ineligibilitate sau excludere temporară sau permanentă de la Jocuri".

Ei nu au precizat dacă sportivii pot fi excluși de la viitoarele Jocuri Olimpice precum și de la cele de la Tokyo.

"Așteptăm de la voi să respectați regulile, însă dacă nu o faceți, ar putea fi dictate sancțiuni împotriva voastră", a declarat Pierre Ducrey, director de operațiuni al Jocurilor în cadrul Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

Organizatorii au anunțat deja măsuri precum teste zilnice pentru sportivi și urmărirea prin GPS a ziariștilor veniți din străinătate, în încercarea de a liniști publicul japonez.

Cu ceva mai mult de cinci săptămâni înaintea Jocurilor, Tokyo se află încă în stare de urgență sanitară și nu a fost luată încă nicio decizie privind accesul spectatorilor locali, după interdicția fără precedent a spectatorilor veniți din străinătate, anunțată în luna martie.

Organizatorii încearcă să schimbe datele problemei, insistând asupra măsurilor de securitate luate de ei și a faptului că majoritatea sportivilor și a persoanelor prezente în satul olimpic vor fi vaccinate și ținute departe de publicul japonez.

"Regulile jocului există pentru a fi respectate, nicio încălcare", a afirmat un alt oficial al CIO, Christophe Dubi, într-o conferință de presă comună.

Organizatorii nu au precizat ce sancțiuni se vor aplica pentru ce abateri și au adăugat că nu pot oferi detalii despre valoarea amenzilor potențiale.

O comisie de disciplină va fi însărcinată să evalueze încălcările și sancțiunile potențiale.

Responsabilii au început să sosească la Tokyo, în primul rând vicepreședintele CIO, John Coates, ce a aterizat marți dimineață. Înaintea venirii sale, zeci de persoane au manifestat împotriva Jocurilor în capitala niponă.

Sondajele naționale au arătat în mod constant că cei mai mulți dintre japonezi se opun găzduirii Jocurilor în această vară, preferând o amânare sau o nouă anulare. Însă, după sosirea primei echipe olimpice (jucătoarele australiene de softball), aflată deja în Japonia, și venirea responsabililor CIO, există elemente care indică faptul că opoziția față de "Jocurile Olimpice ale pandemiei" s-a diminuat.

Un sondaj efectuat la începutul lunii iunie a constatat că jumătate din populația Japoniei este de acord cu desfășurarea competiției, iar un nou sondaj de opinie lansat luni seara a arătat că 64% dintre cei chestionați sunt acum în favoarea găzduirii Jocurilor Olimpice.

Circa 84% din sportivi au fost deja vaccinați, a declarat Coates pentru Australian Financial Review înaintea plecării sale la Tokyo. "Nu vom putea ajunge niciodată la 100%", a recunoscut el, precizând că sportivii din unele țări din Asia și Africa merg în Qatar pentru a se vaccina, în timp ce unii sportivi sud-americani vin în acest scop la Miami și Houston.

Coates a spus vinerea trecută că Jocurile de la Tokyo vor avea loc chiar dacă starea de urgență va fi prelungită.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău