JO 2018 | Curling/Dopaj: TAS i-a retras medalia de bronz sportivului rus depistat pozitiv

  • 22 Februarie 2018 17:17
JO 2018 | Curling/Dopaj: TAS i-a retras medalia de bronz sportivului rus depistat pozitiv

Sportivul rus Aleksandr Krușelnițki, depistat pozitiv la meldonium, a fost găsit vinovat de încălcarea regulamentului antidoping, iar medalia de bronz pe care acesta a cucerit-o alături de soția sa în concursul de curling dublu mixt al Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 este oficial pierdută, a anunțat joi Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS), citat de AFP.

Această sancțiune era de așteptat, în condițiile în care sportivul însuși recunoscuse controlul pozitiv, negând însă că s-ar fi dopat în mod intenționat.

Medalia de bronz cucerită alături de soția sa Anastasia Brîzgalova urmează să revină Norvegiei, clasată inițial pe locul al patrulea, însă procedura se află în mâinile Comitetului Internațional Olimpic (CIO) și ale Federației internaționale de curling (WCF), precizează TAS într-un comunicat.

TAS a anunțat această decizie la scurt timp după ce audierea în acest caz, prevăzută inițial pentru joi după-amiază la PyeongChang, a fost anulată, la cererea tuturor părților implicate.

Federația rusă de curling anunțase înaintea deciziei tribunalului sportiv că Aleksandr Krușelnițki și Anastasia Brîzgalova urmează să predea medaliile de bronz cucerite la JO 2018, în urma controlului antidoping pozitiv al sportivului rus, care concurează în Coreea de Sud sub drapel olimpic.

"Tribunalul ar fi luat oricum decizia de a ne retrage medaliile. Însă pentru că noi am recunoscut cu adevărat faptul că eșantionul a fost pozitiv la meldonium, vom preda medaliile'', a declarat Valentina Parinova, purtătoarea de cuvânt a Federației ruse de curling, citată de agenția TASS.

Comitetul Executiv al CIO va ține cont de acest caz de dopaj în luarea deciziei legate de ridicarea suspendării Comitetului Olimpic Rus (ROC), care urmează să fie anunțată în cursul zilei de sâmbătă.

Existența unui sistem de dopaj instituționalizat a antrenat, pe 5 decembrie, suspendarea ROC, astfel că sportivii ruși au putut lua parte la actuala ediție a Jocurilor Olimpice doar sub drapel neutru și după o atentă selecție făcută de CIO împreună cu federațiile internaționale ale sporturilor de iarnă.

Miercuri, o sursă bine informată a anunțat că amenda de 15 milioane de dolari aplicată Comitetului olimpic rus în momentul suspendării sale a fost achitată, aceasta fiind o altă condiție pentru ridicarea suspendării.

Dacă suspendarea ROC va fi ridicată, sportivii din Rusia vor putea defila cu drapelul țării lor la ceremonia de închidere a JO 2018, un scenariu prevăzut de CIO în decizia sa din 5 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău