Jens Stoltenberg: Ucraina poate conta pe NATO ''atât timp cât va fi necesar''

  • 29 Iunie 2022 17:47
Jens Stoltenberg: Ucraina poate conta pe NATO ''atât timp cât va fi necesar''

Ucraina poate conta pe susținerea NATO ''atât timp cât va fi necesar'', a declarat miercuri la Madrid secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, ai cărei lideri au denunțat "cruzimea revoltătoare" a Moscovei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Ucraina poate conta pe noi atât timp cât va fi necesar", a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unui summit al organizației de la Madrid, în contextul în care invazia rusă a intrat în a cincea lună.

Într-o declarație comună, liderii Alianței Nord-Atlantice se angajează "să întărească și mai mult susținerea lor politică și practică" pentru Ucraina.

Ei susțin că s-au pus de acord cu Kievul asupra unui nou plan de ajutor, care urmează în special "să accelereze livrarea de echipamente militare neletale" și să amelioreze apărarea ucraineană împotriva atacurilor cibernetice.

"Cruzimea revoltătoare a Rusiei provoacă imense suferințe umane și deplasări masive, afectând într-un mod disproporționat femeile și copiii. Rusia poartă întreaga responsabilitate a acestei catastrofe umanitare", menționează liderii NATO în document.

Ei somează Moscova să furnizeze un acces umanitar "fără obstacole" la zonele afectate și să-și retragă "imediat" trupele, promițând să coopereze pentru urmărirea în justiție a responsabililor de crime de război, "inclusiv violențe sexuale legate de conflict".

Cele 30 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice susțin că "lucrează îndeaproape" pentru a permite exporturile de cereale ucrainene, acuzând Rusia că "exacerbează intenționat crizele alimentară și energetică mondiale". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău