Jens Stoltenberg lansează un apel la calm și dialog, în contextul tensiunilor între Ankara și țările occidentale

  • 13 Martie 2017 15:08
Jens Stoltenberg lansează un apel la calm și dialog, în contextul tensiunilor între Ankara și țările occidentale

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat luni un apel la detensionarea relațiilor diplomatice dintre Turcia, pe de o parte, și Germania și Olanda, pe de altă parte, după ce în ultimele zile a apărut o criză între Ankara și mai multe capitale europene în legătură cu activități electorale turce în Europa Occidentală, transmite DPA.

''Dezbaterea solidă este esența democrației — dar la fel este și respectul reciproc. De aceea, încurajez toți aliații să manifeste respect reciproc, să dea dovadă de calm și să aibă o abordare moderată pentru a contribui la detensionarea situației'', a spus Stoltenberg.

El a lansat un apel la dialog și le-a cerut țărilor în cauză să se concentreze pe ceea ce le unește în calitate de membre ale NATO.

Turcia va organiza la 16 aprilie un referendum cu privire la reforma constituțională prin care se vor extinde prerogativele președintelui țării.

Executivul de la Ankara mizează mult pe mitingurile prevăzute în țări vest-europene pentru a convinge diaspora turcă din Europa să voteze în favoarea referendumului. În Germania trăiește cea mai importantă comunitate turcă din lume în afara granițelor Turciei. Aceste adunări politice au cauzat însă o gravă criză diplomatică între Ankara, pe de o parte și Berlin și Haga, de cealaltă parte.

De la începutul lunii martie, mai multe orașe germane au anulat mitinguri electorale în cursul cărora reponsabili politici turci urmau să ia cuvântul, provocând furia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a calificat aceste anulări drept 'practici naziste'.

Șeful statului turc a folosit din nou această expresie la sfârșitul săptămânii trecute, când a criticat decizia autorităților de la Haga de a împiedica doi miniștri turci să participe la mitinguri în Olanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău