Jens Stoltenberg face apel la țările membre ale NATO să-și sporească cheltuielile militare

  • 06 Februarie 2018 09:20
Jens Stoltenberg face apel la țările membre ale NATO să-și sporească cheltuielile militare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite oficiale în Norvegia, că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice nu ar trebui să se abată de la promisiunile de creștere a cheltuielilor militare, relatează agenția DPA.

Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, a precizat că țările membre ale NATO au oprit tăierile din cheltuielile pentru apărare, așa cum s-a convenit la summitul Alianței din 2014, dar mulți membri nu au atins încă obiectivul privind alocarea a 2 % din PIB pentru apărare.

''Șefi de guvern au promis în 2014 să facă mai mult, și trebuie să facă mai mult'', a declarat Stoltenberg la conferința anuală de securitate a Comitetului Atlantic Norvegian de la Oslo.

NATO se confruntă cu mai multe provocări, a declarat Stoltenberg, enumerând ''o Rusie mult mai imprevizibilă, incertitudinea și teroarea din apropierea granițelor noastre, precum și o extindere sporită a armelor de distrugere în masă''.

Ulterior, secretarul general al NATO s-a întâlnit cu premierul norvegian, dna Erna Solberg.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu dna Solberg, Stoltenberg a afirmat că Norvegia este singura țară din NATO ce are frontieră cu Rusia și care pentru anul în curs nu a alocat bugetului apărării 2 % din PIB.

La rândul său, dna Solberg a precizat că sumele alocate pentru apărare sunt în creștere și că Norvegia a investit în noi avioane de luptă și nave militare.

Șefa guvernului norvegian a salutat de asemenea faptul că NATO își îmbunătățește structura de comandă pentru a răspunde necesității de a se concentra pe apărarea liniilor maritime din Atlantic.

Norvegia este una dintre țările fondatoare ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 1949.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău