Jens Stoltenberg, după reuniunea extraordinară a miniștrilor Apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice : NATO va desfășura „substanțial mai multe forțe” pe flancul estic al alianței

  • 16 Martie 2022 20:10
Jens Stoltenberg, după reuniunea extraordinară a miniștrilor Apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice : NATO va desfășura „substanțial mai multe forțe” pe flancul estic al alianței

NATO va desfășura mai multe trupe pe flancul estic al alianței, a anunțat Jens Stoltenberg miercuri seara. De asemenea, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice spune că statele membre nu se vor implica militar nici la nivel aerian, în sensul stabilirii unei zone de excludere, nici terestru în conflictul dintre Ucraina și Rusia, transmite DIGI24.ro.

Alianța Nord-Atlantică nu va tolera niciun atac asupra vreunui stat membru, a declarat miercuri după-amiază secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor Apărării, afirmând că NATO se va adapta noilor realități și își va reconfigura apărarea colectivă, potrivit sursei citate

„Tocmai am încheiat o reuniune extraordinară a miniștrilor Apărării din statele membre NATO care s-a axat pe consecințele invaziei Rusiei în Ucraina. Am abordat susținerea noastră pentru Ucraina și costurile severe pe care le impunem Rusiei. De asemenea, am discutat despre activitățile NATO în sensul consolidării apărării, atât acum, cât și în anii care urmează”, a afirmat Jens Stoltenberg, în conferința de presă organizată la sediul NATO.

„Am onorat curajul poporului ucrainean și a forțelor armate ucrainene. Statele NATO și cele partenere au susținut Ucraina de mulți ani cu echipamente și prin misiuni de instruire militară. Ajutăm Ucraina să își susțină dreptul fundamental la autoapărare, libertatea și democrația printr-un volum semnificativ de echipamente militare esențiale. Astăzi, miniștrii Apărării au stabilit să continue să ofere susținere semnificativă Ucrainei, inclusiv cu echipamente militare, susținere financiară și asistență umanitară”, a adăugat Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax.

Secretarul general NATO i-a cerut președintelui Rusiei, Vladimir Putin, să oprească „imediat” războiul din Ucraina. „Trebuie să retragă forțele militare, acum, și să se implice în diplomație, printr-o atitudine de bună-credință”, a insistat Stoltenberg.

„Moscova nu trebuie să aibă niciun dubiu: NATO nu va tolera niciun atac asupra suveranității sau integrității teritoriale a statelor membre”

„Alianța Nord-Atlantică reacționează la actuala criză cu viteză și unitate. Iar săptămâna viitoare, șefii de stat și de guvern din țările aliate se vor întâlni într-un summit extraordinar al NATO. Vom aborda atât reacția noastră imediată, cât și schimbările pe care trebuie să le efectuăm pentru securitatea noastră pe termen lung. Moscova nu trebuie să aibă niciun dubiu: NATO nu va tolera niciun atac asupra suveranității sau integrității teritoriale a statelor membre”, a continuat Jens Stoltenberg.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate în materie de securitate. De aceea, trebuie să reconfigurăm apărarea colectivă și capabilitățile pentru descurajare militară pe termen lung”, a subliniat Stoltenberg.

Nu se pune problema mobilizării de capabilități aeriene sau terestre în Ucraina, aceasta este poziția unită a aliaților noștri”, a mai spus Stoltenberg.

„Observăm distrugeri, observăm suferință umană în Ucraina, dar aceste lucruri ar deveni mai grave dacă Alianța Nord-Atlantică ar trece la acțiuni care ar genera un război total între NATO și Rusia”, a subliniat Jens Stoltenberg.

NATO a respins de mai multe ori cererile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind instituirea unei zone de interdicție aeriană, argumentând că ar apărea riscuri privind o confruntare militară directă cu Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău